Pakuri ja kahvi

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Suomessa juodaan henkilöä kohden enemmän kahvia kuin missään muussa maassa tällä pallolla (yli 10 kg/hlö/vuosi). Tämä tarkoittaa vajaata puolta litraa kahvia per henkilö per päivä. Terveyteemme ja suorituskykyymme pidemmän päälle eniten vaikuttavat tekijät löytyvät ruokavaliomme peruspilareista ja erityisesti määrällisesti eniten nauttimistamme ruoista ja juomista. Ongelma kahvin kohdalla ei yleensä ole kahvin juonti sinällään, vaan heikkolaatuisen kahvin juonti huomattavan suurissa määrissä. Kahvi on toisaalta hyvä esimerkki kasvista, joka laajojen tutkimusten valossa näyttää sopivan oikeissa määrin säännöllisesti nautittuna tietyille ihmisille, kun taas toisille kahvi aiheuttaa selkeitä ongelmia.

“Ei ole myrkytöntä ainetta, kaikki aineet ovat myrkyllisiä. Vain annoksesta riippuu se, että onko aine myrkky vai lääke.”

– Paracelsus, Renesanssiajan lääkäri ja modernin toksikologian isä

On hauska todeta, että suomalaiset saavat kahvista esimerkiksi 63,3 % kaikista ruokavaliosta saaduista polyfenoleista (pääasiassa klorogeenihappoa) ja vain 1,6 % marjoista. Kahvista voi kuitenkin keittää monelle arkista tottumusta selkeästi terveellisemmän ja tasapainoisemman juoman käyttämällä pohjanesteenä veden sijaan pakuriteetä. Tumma, vaniljanvivahteinen tee ei muuta käytännössä lainkaan kahvin makua, mutta vahvasti emäksinen pakuritee neutraloi mainiosti kahvin happamoittavaa vaikutusta ja tuo mukanaan mm. läjäpäin antioksidantteja, mineraaleja sekä immuniteettiamme sääteleviä polysakkarideja. Käytä jäähtynyttä pakuriteetä kahvinkeittimesi vesisäiliön täyttämiseen pelkän veden sijaan tai hyödynnä kuumaa pakuriteetä AeroPress, Chemex, Dripper tmv. -tyylillä keitettävän kahvin valmistamiseen. Pelkän pakurijauheen lisääminen suodatinkahvin joukkoon on mielestäni arvokkaan raaka-aineen haaskausta, koska nopea uuttoaika ei ehdi erottaa hyödyllisiä yhdisteitä pakurijauheesta käytännössä lainkaan irti.

Maailmalla erilaisia kahvin ja lääkinnällisten sienten uutosten sekoituksia on hyödynnetty pitkään, mutta vasta viime vuosina helppokäyttöisistä pikajuomasekoituksista on tullut merkittävä ilmiö myös Suomessa. Moni kantaa mukanaan sieniuutteiden ja laadukkaan pikakahvin sekoitusta, jolla on helppo korvata vanhat kahvitottumukset myös reissussa.

Lisäksi lääkinnällisistä sientä valmistettuja uutejauheita voi helposti sekoittaa sellaisenaan valmiin kahvin tai teen joukkoon. Käteviin annospusseihin pakatut uutejauheet ovat saaneet erittäin lämpimän vastaanoton Suomessa. Moni kokee helppokäyttöisten sieniuutteiden vaikutuksen olevan kahvin stimulaatiota huomattavasti tasapainoisempi, mutta silti selkeästi energisoiva ja mieltä kirkastava. Eko- ja luontaistuotekauppojen sekä isojen markettien valikoimasta löytyy jo suhteellisen hyvin pakuriuutteiden lisäksi myös esimerkiksi lakkakääpäuutetta. Huomio näissä tuotteissa erityisen tarkasti laatu. Markkinoilla on myös paljon erilaisten verkostomarkkinointifirmojen heikkolaatuisia ja tehottomia tuotteita.

Sotavuosina Suomessa kahvin korvikkeeksi keitettynä tikkateenä tunnettu pakuritee on monen makuun mainio kahvinkorvike jo sellaisenaan, auttaen päivittämään käytännöllisesti kahvitapoja entistä tasapainoisempaan suuntaan. Lähtökohtaisesti suosittelen jokaiselle kahvinystävälle arkisen kahvinkeittotavan päivittämistä pakurikahviin sen helpon toteuttamisen, terveellisyyden ja miellyttävän maun vuoksi.

Vaikka juomme Suomessa väkilukuun nähden valtavasti kahvia, on valitettavaa, että vain huomattavan harva on oikeasti kiinnostunut kahvin laadusta. Kaupasta kannetaan halpaa, valmiiksi jauhettua ja pitkään säilöttyä kahvia, jonka aromit ovat kaukana tuoreen kahvin tarjoamista makuelämyksistä ja terveyshyödyistä.

”Kahvi on lyhytikäinen tuote. Paras säilytysohje kahville on: ’Älä säästele, vaan käytä!’ Lähtökohtana on tuoreus. Osta kahvia maksimissaan kahden viikon kulutuksen verran kerrallaan. Säilytä kahvi aina ilmatiiviissä astiassa, olosuhteista riippuen pakastimessa. Kun otat kahvia pakastimesta, anna sen levähtää hetki ennen kuin alat valmistamaan sitä.”

– Suomen Erikoiskahviyhdistys

Kahvi kannattaa hankkia aina mahdollisuuksien mukaan kokonaisina, tuoreina papuina ja jauhaa jauheeksi vasta kotona. Huoltoaseman kassalla päivän seisonutta kahvia ei voi kutsua samaksi juomaksi kuin tuoreista kahvipavuista juuri ennen valmistamista jauhettua kahvia, joka keitetään laatutietoisesti. Jos tähän lisätään vielä muutama nyanssi, päästään käsiksi kirjan kirjoittajan suosimaan kahvinkeittomentelmään.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja