Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Pitkäaikainen ja runsas alkoholin käyttö johtaa vääjäämättä maksan rasvoittumiseen. Oireita aiheuttavan rasvamaksan pääasiallinen aiheuttaja on alkoholi. Alkoholisteista 90 %:lla havaitaan rasvamaksa, joka tulehtuu herkemmin kuin NAFLD:ssa, ja johtaa kirroosiin. Maksavaurion riski kasvaa merkittävästi, kun alkoholia nautitaan jatkuvasti yli kolme annosta vuorokaudessa, joka vastaa kolmea pulloa keskiolutta. Ylipaino ja […]
-
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Vyötärölihavuus on huonon glukoosinsiedon eli insuliiniresistenssin ohella yleisin rasvamaksan syy. Toisaalta rasvamaksa aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja altistaa lihomiselle. Normaalipainoisellakin voi olla vyötärölle ja vatsaonteloon kertynyttä rasvaa ja vyötärölihavuus rasvoittaa maksaa painoindeksistä riippumatta. Tietyt perintötekijät kerryttävät rasvaa vyötärölle, kun elämäntavat ovat otolliset: liikunnan puutetta, huonoja rasvoja, niukkakuituinen ruokavalio, runsaasti nopeita […]
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Ylipainoisuus lisääntyy epidemian lailla. EU:n kansalaisista ainakin 260 miljoonaa on ylipainoisia tai lihavia ja määrän uskotaan kaksinkertaistuvan 20 vuodessa, jos vallitsevat elämäntavat jatkuvat. Ylipainoisuus on meilläkin kansantauti. Sen yleisyys ja näennäinen vaarattomuus saavat unohtamaan, että vaikka ylipainoinen voi olla täysin terve, niin kyseessä on usein tulehdusta aiheuttava tila, joka […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Professori Toivo Rautavaara mainitsee kirjassaan Terveysteetä luonnonkasveista (1983), että pakuritee säilyy valmistamisen jälkeen jääkaapissa noin neljä päivää. Tämä tieto ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä pakuriteen säilyvyys viileässä on käytännössä useita viikkoja. Henkilökohtaisesti olen huomannut vuosien varrella, että pakuritee, josta jauhe tai pakurin palaset […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Teetä keitettäessä suurin osa asiantuntijoista suosittelee lisäämään 1–2 rkl pakurijauhetta litraan vettä. Toinen nyrkkisääntö on käyttää suhdetta 1:5 (pakuria suhteessa veden määrään). Tärkeimpänä tekijänä pakuriteen keittämisessä tai hauduttamisessa on kuitenkin mielestäni uutoksen värin tarkkailu. Valmis tee on väriltään tummanruskean ja mustan välimaastossa. Suomessa […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Yksilöiden nauttiman ruoan koostumus vaihtelee laidasta toiseen, samoin vaihtelee ravintolisien käyttö riippuen itselääkinnästä sekä koulutetun tai maallikkoterapeutin tai lääkärien antamasta ohjauksesta. Yksilölliset ravintolisät ovat tarpeellisia niille ihmisille, joilla työteho ja toimintakyky ovat alkaneet heikentyä tai joilla ilmenee selviä sairauden oireita. Kun on kyse ravitsemushoidosta tai antioksidanttihoidosta, jokainen […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Kasvikset ja viljat Käytä runsaasti tuoreravintoa: vihanneksia, juureksia, ituja, marjoja, hapatettuja vihanneksia (normalisoivat suoliston bakteerikantaa), kohtuullisesti hedelmiä. Käytä kuitupitoisia tuotteita: täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia. Juo runsaasti vettä aterioiden välillä. Suosi ruoanvalmistuksessa tapoja, jotka säästävät vitamiineja ja hivenaineita: höyrytys, haudutus, uunissa kypsentäminen. Rasvat ja valkuaiset Käytä päivittäin mieluiten kala- ja kasvisperäisiä […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Perinteinen ja vielä varsin yleinen keino yrittää vaikuttaa rappeutumissairauteen on ruokavalion muuttaminen. Valitettavasti pelkkä dieettineuvonta yleensä johtaa vain summittaiseen ja parhaimmillaankin melko hitaaseen tervehtymiseen. Pitkälle edenneissä rappeutumissairauksissa ruokavalion muutoksilla potilasta voidaan auttaa kovin vähän. Sitä paitsi ruokavalion muutosten ohjaus ja toteutus eivät ole helppo asia. Ravitsemushoidon […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Ravitsemuksen tulisi riittää sekä ylläpitämään että tarvittaessa tehostamaan elimistön parasta mahdollista aineenvaihduntaa. Usein ihmiset uskovat voivansa saada tarvitsemansa rakennusaineet ja mikroravinteet ravinnosta, mutta monilla syntyy syystä tai toisesta vajeita, jotka aikaa myöten ovat osasyynä sairastumisessa. Ravitsemushoidossa on kyse monesta järjestelmästä, kuten antioksidanttivaurioiden korjaus-, immuuni- ja myrkynpoistojärjestelmistä, […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakurista on mahdollista keittää moninkertainen määrän teetä verrattuna tavallisiin teetyyppeihin. Kokemusteni mukaan yhdestä keskikokoisesta pakurista riittää helposti teetarpeet talven ajaksi koko perheelle, jos pakurikasvannainen prosessoidaan ja käytetään fiksusti. Isojen palasten hyödyntäminen mietoja uuttotapoja käyttäen on mielestäni arvokkaan raaka-aineen hukkaamista. Pieneksi jauhetulla pakurilla on […]