BIOTIINI B7 – H-vitamiini

Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään?

Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.

Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.

Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.

BIOTIINI H-vitamiini (Haut = iho), vesiliukoinen vitamini, jonka tehtävin kuuluu mm. energia-aineenvaihdunta (hiilihydraatit, rasvat, fosfolipidit, aminohapot), glukoneogeneesi, hermokudos, kasvu, sarveisaine.

Puutos ilmenee iho-oireina ja suun limakalvojen tulehduksena. Puutos on ihmisellä erittäin harvinainen. Munanvalkuaisen avidiini sitoo biotiinia -> puutostiloja?

Hyviä lähteitä: liha, maksa, maitotuotteet, pähkinät,  sienet, kukkakaali, soijapapu. Joillakin eläimillä suoliston bakteerit muodostavat biotiinia – ilmeisesti myös ihmisellä?

Lisätietoa Biotiini RavintolisäWiki – http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B7-vitamiini_eli_biotiini

Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!

Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K.  Lindholm

Haluatko lisätietoa luontaistuotealan koulutuksista?
Opiskele itsesi unelma-ammattiin luontaistuotealalle!

Lisätietoa saat tästä: www.provitakoulutus.fi