C-vitamiini ja rauta

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa  kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

C-vitamiini ja rauta

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jolla on monia vaikutuksia elimistössä. Edellä on todettu C-vitamiini (askorbiinihapon) merkitys E-vitamiinin hapettajana takaisin antioksidantiksi. C-vitamiini pieniä pitoisuuksina on pro-oksidantti (hapetin), mutta suurempina pitoisuuksia se toimii antioksidanttina. Eri olosuhteissa askorbiinihappo toimii solukalvojen härskiintymisen estäjänä ja joissakin olosuhteissa kiihottajana. C-vitamiini on aivojen tärkein antioksidantti, se neutraloi monia elimistöön tulevia myrkyllisiä aineita. Se yhtyy nitrosamiiniin ja tekee sen myrkyttömäksi.

Rauta toimii elimistössä sekä hapettimena eli oksidanttina että hapettumista ehkäisevänä antioksidattina. Rauta on siirtymäalkuaine, joka on aivan keskeinen hapen aineenvaihdunnassa.

Liika rauta elimistössä toimii hapettimena ja lisää vapaiden radikaalien muodostusta. Sen vuoksi elimistön tarkka raudan määrän arviointi on lääketieteessä hyvin keskeinen.

Liika rauta elimistössä kiihottaa monityydyttymättömien rasvahappojen härskiintymistä ainakin punasoluissa, mutta ilmeisesti myös muiden solujen kalvostoissa. On myös todettu, että liika rautalääkitys on saattanut johtaa jopa anemiaan, johon samanaikaisesti on liittynyt E-vitamiinin puutostila.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>