Chlorella ja Spirulina

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Chlorella ja Spirulina ovat yksisoluisia makeassa vedessä viljeltyjä leviä, joiden myrkynvihreä väri syntyy erikoisen suuresta määrästä klorofylliä eli lehtivihreää. Ne eivät siis ole merileviä eivätkä sisällä suuria määriä jodia, mutta sen sijaan runsaasti ja monipuolisesti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita sekä antioksidantteja kuten luteiinia ja zeaksantiinia. Levien koostumuksesta 60−70 % on aminohappokoostumukseltaan hyvää proteiinia. Rasvaa on hyvin vähän, mutta siitä löytyy tärkeitä rasvahappoja DHA:ta (omega-3-dokosaheksaeenihappo) ja GLA:ta (gammalinoleenihappo).

TM_s268_72_85Chlorellalla ja Spirulinalla on hyvin samantapaiset vaikutukset. Niitä on viljelty ja käytetty luonnollisena ravintolisänä kymmeniä vuosia, ja Spirulinaa on kerätty luonnon vesistä jo satoja vuosia sitten mm. Meksikossa.

Chlorella ja Spirulina on todettu tehokkaiksi raskasmetallien sitojiksi, koska niiden molekyylirakenteeseen sitoutuu herkästi metalleja. Tämän takia levät on kasvatettava puhtaassa vedessä, jotta ne ovat turvallisia. Näitä leviä on käytetty amalgaameista tai ympäristöstä tulleen elohopean, kaivovedestä saadun arseenin ja elimistöön kertyneen kadmiumin poistamiseen elimistöstä. Levät korjaavat myös vuotavan suolen seinämää ja vähentävät bakteerien ja niiden osien pääsyä suolesta verenkiertoon.

Eräässä tutkimuksessa annettiin tutkittaville metformiinin (diabeteslääke) ja E-vitamiinin lisäksi Chlorellaa, jonka todettiin alentavan maksa-arvoja ja triglyseridejä ja lisäävän insuliiniherkkyyttä. Näitä muutoksia ei tapahtunut verrokeilla, jotka saivat vain lääkkeen ja E-vitamiinin. Sekä Chlorellan että Spirulinan on todettu alentavan C-hepatiittia sairastavien maksaentsyymejä ja kohentavan yleisesti olotilaa ja jaksamista. Eläinkokeissa on tullut esiin Chlorellan raskasmetalleilta suojaava ja maksasoluja vahvistava vaikutus.

Levien käyttö on hyvä aloittaa varovasti, koska ne edistävät detoksifi kaatiota ja saattavat suurina määrinä aiheuttaa aluksi esim. suoliston reagointia. Raskaana olevien ja kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivien on varmuuden vuoksi vältettävä Chlorellan ja Spirulinan käyttöä. Myös voimakas jodiallergia tai yliherkkyys muille leville estää käytön.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti