Dysbioosi

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Dys tarkoittaa virhettä ja bios tarkoittaa elämää ja kasvua. Dysbioosi merkitsee siis väärää elämää. Lääketieteellinen termi suolen dysbioosi käsitetään usein kuvaamaan suoliston bakteeriflooran haitallisia muutoksia. Muutama vuosi sitten tiedettiin ihmisen bakteeristosta vähän, mutta tiedon määrä on nopeasti kasvamassa. Mikrobikannalla on osoitettu olevan suuri merkitys terveydelle.

Ihmisessä olevat mikrobit (mikrobisto) koostuvat valtaosalta bakteereista. Tutkimusprofessori Pentti Huovisen mukaan aikuisen ihmisen suolistossa on 100 000 miljardia (1014) mikrobia. Niissä on 10 kertaa enemmän bakteerisoluja kuin omia soluja ja jopa 1000 kertaa enemmän mikrobien geenejä kuin omia geenejä. Bakteerien viruksia eli bakteriofageja saattaa mikrobistossa olla jopa enemmän kuin bakteereita. Ihmisen bakteeriston koostumus on määritelty uusin tekniikoin vasta joiltakin kymmeniltä yksilöiltä, bakteeristossamme on uuden arvion mukaan keskimäärin 100 bakteerisukua, 800 lajia ja 2500–7000 bakteerikantaa.

Osa suoliston bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset mikrobit tulevat ruoan kanssa, kulkeutuvat ja poistuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa bakteereista on ihmisille hyödyllisiä, mutta monet haitalliset niin sanotut patogeeniset bakteerit voivat aiheuttaa tauteja. Nimitys ”suoliston mikrobisto” kattaa kaikki suolistossa olevat bakteerit, hiivat, virukset ja muut pieneliöt.

Vastasyntyneen lapsen suolisto on täysin bakteerivapaa. Suoliston kolonisaatio eli mikrobien asettuminen suolistoon tapahtuu ruoan mukana. Lapsen suoliston pieneliöstö vakiintuu vasta noin kahden vuoden kuluttua syntymästä. Läheskään kaikki varhaisessa iässä ruoansulatuskanavan läpi kulkeutuneet bakteerit eivät asetu pysyvästi suolistoon, sillä elimistö pystyy valikoimaan mikrobeja, jotka voivat pysyä suolistossa koko elämän ajan. Jokaisella ihmisellä on oma yksilöllinen suoliston pieneliöstö.

Aikuisen suoliston bakteerikanta on varsin vakaa, jos ruokavalio pysyy samantyyppisenä. Usein dysbioosissa kysymyksessä on haitallisten mikrobien liikakasvu ja hyödyllisten mikrobien osuuden oleellinen väheneminen.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola