E-vitamiini

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa  kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

E-vitamiini

E-vitamiini koostuu joukosta rakenteellisesti hyvin lähellä toisiaan olevia fenoliyhdisteitä, joita kaikkia nimitetään tokoferoleiksi. Tärkein niistä on alfa-tokoferoli, jonka ansiota on suurin osa E-vitamiinin vaikutuksista. E-vitamiinin tiedetään estävän solukalvojen rasvayhdisteiden härskiintymistä, ja 1982 esitettiin todiste, että ihmisen veriplasmassa E-vitamiini toimii nimenomaan antioksidanttina.

E-vitamiini on rasvaliukoinen. Tämän ominaisuuden vuoksi se sijoittuu solun kaikkiin osiin, joissa on rasvayhdisteitä. Solussa se ottaa kiinni vapaita radikaaleja. Mitä enemmän solukalvoilla on monityydyttymättömiä rasvahappoja, sitä enemmän tarvitaan suojaavaa E-vitamiinia. E-vitamiinilla on yhteisvaikutuksia C- ja A-vitamiinien kanssa.

Seleeni ja E-vitamiini täydentävät myös toistensa vaikutuksia. Sitoessaan vapaita radikaaleja E-vitamiini pelkistyy. C-vitamiinia tarvitaan pelkistyneen alfa-tokoferolin muuttamiseksi jälleen toimivaksi. E-vitamiinia tarvitaan A-vitamiinin kiinnittymisessä toimintapaikoilleen. Kudosten A-vitamiinipitoisuudet säilyvät E-vitamiinin avulla paremmin, koska se estää A-vitamiinin hapettumista.

E-vitamiini on ravinnon tärkein antioksidantti. Riittävä määrä ruoassa luonnostaan olevia alfa-tokoferoliyhdisteitä estää ruoan härskiintymisen. E-vitamiini neutraloi hapettavia tekijöitä myös suoliston alueella. E-vitamiini on tärkeä sekä syövän estossa että hoidossa. Koe-eläintutkimusten perusteella on laskettu, että E-vitamiinia tarvitaan noin 150−600 mg päivässä, jotta elimistössä olisi jatkuva tehokas antioksidanttisuoja. Syöpäpotilaille on syytä antaa tehokkaita määriä E-vitamiinia tämän vaikutuksen saavuttamiseksi. Riittävä annos on yleensä 400 mg päivässä. Elimistö sietää hyvin vielä suurempiakin annoksia, mutta noin 1 200 mg E-vitamiinia päivässä voi jo ohentaa verta.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>