Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Öljyn lisäksi pellavansiemenestä saadaan pellavansiemenrouhetta, jolla tarkoitetaan öljyn puristamisessa jäljelle jäävää siemenen osaa. Siihen on tarkoituksella jätetty 20 % rasvaa. Rouhetta käyttämällä voidaan hieman lisätä ALA-rasvahapon saantia. Rouhetta ei tarvitse pakata ilmatiiviisti.
Pakkauksen avaamisen jälkeen rouhe säilyy jopa kaksi vuotta härskiintymättä todennäköisesti suuren lignaanimääränsä suojaamana. Pellavansiemenrouheessa on monia terveysvaikutteisia aineita, kuten kuituja, lima-aineita, lignaaneja sekä kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia sekä hivenaineita, kuten piitä.
Lähes kolmannes (28 %) pellavansiemenestä on kuitua, siitä neljäsosa on liukenevaa. Moneen muuhun kasviin verrattuna liukenevan kuidun määrä on korkea. Kuidut ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan normaalille toiminnalle. Riittävän kuitupitoisen ravinnon syöminen ehkäisee ummetusta. Riittävä kuitujen saanti katsotaan tärkeäksi myös mm. verenpainetaudissa, sepelvaltimotaudissa, ylipainoisuudessa, sokeritaudissa, sappikivitaudissa, maha- ja pohjukaissuolihaavassa ja ärtyvän suolen oireyhtymässä sekä paksusuolisyövän ehkäisyssä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola