Fenolit ovat kasviravinteita, joita esiintyy runsaasti varsinkin marjoissa. Monissa kotimaisissa marjoissa fenoleita voi esiintyä jopa 1 % koko tuoreen marjan painosta (esim. marja-aronia). Lisäksi fenoleja on huomattavan korkeita pitoisuuksia mm. prosessoimattomassa raakakaakaossa (katekiini, epikatekiini). Fenoliset yhdisteet toimivat antioksidantteina ja auttavat kehoa etenkin erilaisten tulehdusreaktioiden alentamisessa ja immuniteetin vahvistamisessa. Fenolit ehkäisevät lisäksi karsinogeenisten eli syöpää aiheuttavien yhdisteiden haitallisia vaikutuksia, säädellen entsyymitoimintaa, antiogeneesiä (kasvainten verisuonittumista) ja aiheuttaen ohjelmoitua solukuolemaa haitallisissa syöpäsoluissa (apoptoosi). Monet fenolit toimivat voimakkaampina antioksidantteina kuin yleisesti tunnetut antioksidanttiyhdisteet, kuten C- tai E-vitamiini.
Vapaat radikaalit ja oksidatiivinen stressi ovat taustasyinä useiden kroonisten sairauksien synnyssä, aina syövästä, Alzheimerin ja Parkinsonin taudista lukuisiin eri autoimmunisairauksiin. Tämän vuoksi lukuisat kasvit, marjat ja rohdokset ovat kiinnostaneet tutkijoita niiden sisältämien voimakkaiden antioksidanttien vuoksi. Samasta syystä tutkimus useiden lääkinnällisesten sienten ja pakurin ympärillä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.
Viimeaikaisten tutkimusten valossa pakuria voidaan pitää kiistatta voimakkaimpana antioksidanttien lähteenä kaikista lääkinnällisistä sienistä. Pakurikäävän itiöemän ja pakurikasvannaisten antioksidanttista vaikutusta tutkittaessa on huomattu, että sekä pikimusta kuorikerros että vaaleanruskea sisäosa omaavat uniikin antioksidanttisen vaikutusprofiilinsa. Fenolisten yhdisteiden lisäksi antioksidanttisuutta mittaavissa tutkimuksissa vaikutuksia on todettu polymeereillä, joista pääasiallisesti vaikuttavina ainesosina ovat erilaiset melaniinit .
Pakurista on löydetty viime vuosina jatkuvasti uusia fenolisia yhdisteitä (mm. fenolihappoja), jotka omaavat mielenkiintoisia antioksidanttisia vaikutuksia. Muutamia esimerkkejä pakurista löydetyistä alhaisen molekyylipainon fenoleista: 4-hydroksi-3,5-dimetoksi bentsoehappo, 2-hydroksi-1hydroksimetyylietyyliesteri (BAEE), protokatekiinihappo (PCA), kahvihappo (CA) 3,4-dibentsaldehydi, 2,5-dihydroksytereftaalihappo (DTA), syringiinihappo (SA), 3,4-dihydroksibentsaaliasetoni (DBL). Lisäksi pakurin on osoitettu tuottavan suuria määriä styrpyroni-tyypin polyfenolisia pigmenttejä, jotka toimivat antioksidantteina, hillitsevät tulehduksia, lievittävät kipuja ja omaavat antiviraalisia vaikutuksia. Nämä polyfenolit ovat merkittävästi vastuussa pakurin vahvasti antioksidanttisista ominaisuuksista.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja