Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Gluteeniherkkyys, joka ei johdu keliakiasairaudesta, on paljon yleisempi kuin diagnostisoitu keliakia (noin 1 % väestöstä). Gluteeniherkkyyttä on arvioitu olevan noin 20 %:lla Yhdysvaltojen ja Kanadan väestöstä. Monet henkilöt ovat herkkiä pienillekin gluteenimäärille. Jopa alle 1 gramman päivittäinen gluteeniannos riittää aiheuttamaan suolistovaurioita. Ohutsuolen limakalvo voi olla vaurioitunut monista syistä. Eräs sellainen tauti on ns. vuotavan suolen oireyhtymä, jonka taustalla on monia eri mekanismeja.
Keliakian uranuurtajatutkija Michael N. Marsh on esittänyt, että keliakiasairauden määritelmää muutettaisiin ja kutsuttaisiin ”gluteeniherkkyydeksi”. Hänen mukaansa gluteenin sietohäiriössä suolen sisällä on kehittynyt immuunivaste gluteenille, mikä aiheuttaa limakalvovaurioita ja proteiinien ja niiden hajoamistuotteiden pääsyä vereen. Ne aiheuttavat ennen pitkää merkittäviä kudosvaurioita. Marsh’in mukaan kaikkia tunnistettavia immuunireaktioita gluteenille tulisi pitää vaarallisena. Jos on näyttöä siitä, että gluteenin käyttö aiheuttaa suoleen immuunireaktioita, potilaan tulisi sulkea gluteeni kokonaan pois ruokavaliostaan. Jos potilaalla on jokin autoimmuunisairaus, häneltä tulisi tutkimuksilla sulkea pois gluteenin aiheuttamat immuunireaktiot, vaikka keliakiasairautta ei olisikaan todettu. On arvioitu, että yli 20 prosentilla keliakiapotilaista olisi merkkejä autoimmuunisairaudesta. Verenkiertoon vuotava gluteeni sekä sen huonosti hajonneet osat vahingoittavat laajalti ihmisen kudoksia. Niinpä autoimmuunihäiriöiden riski lisääntyy ajan myötä, jos gluteenin käyttö saa jatkua.
Autoimmuunisairaus: elimistö reagoi kehon omiin, vasta-aineita muodostaviin aineisiin.
Monet bakteerit, virukset ja hiivat joko aiheuttavat autoimmuunitauteja tai myötävaikuttavat niiden kehittymiseen. Jos potilaalla on autoimmuunisairaus, tulisi testata, onko kyseessä keliakiasairaus vai pelkästään gluteeniherkkyys. Jos testissä todetaan vasta-aineita, tulisi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt kaikkien aikojen PARHAALLA -35% ALENNUKSELLA!
Käyttämällä koodia “kaarlo” saat tarjouksen käyttöösi.
Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti kaarlo, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola