Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Mahalaukun hapottomuus tai vähähappoisuus tarkoittaa mahan nesteen tärkeän osatekijän, suolahapon, erityksen loppumista tai heikkenemistä. Yli puolet 60-vuotiaista ja sitä iäkkäimmistä kärsii liian vähäisistä mahahapoista.
Ruoka aiheuttaa terveessä mahan limakalvossa monenlaista eritystoimintaa: happaman suolahapon, emäksisen bikarbonaatin, emäksisen liman sekä useiden ruoansulatusentsyymien erityksen. Mahanesteen koostumukseen vaikuttavat mahalaukun eritteiden lisäksi muiden muassa sylki, ravinnon koostumus sekä sappi- ja haimanesteet. Kun oireena on ylävatsalla oleva kipu ja/tai epämiellyttävä tunne, puhutaan dyspepsiasta eli ruoansulatusvaivasta tai ylävatsavaivoista.
Yli puolet on lieviä ns. toiminnallisia dyspepsioita. Noin puolella näistä oireista kärsivillä on elimellinen sairaus, kuten mahakatarri eli gastriitti, peptinen haavatauti, refluksitauti tai harvinaisempana mahasyöpä.
Ylävatsavaivat ovat yleisiä, sillä 20–40% väestöstä kärsii ylävatsalla jatkuvasti tai ajoittain tuntuvaa kipua ja vaivaa, jonka syy on oletettavasti yläruoansulatuskanavassa. Ylävatsavaiva ilmenee aterian aikaisena varhaisena kylläisyyden tunteena, aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, yökkäilynä, pahoinvointina ja oksenteluna.
Jos potilas on käyttänyt happoa sitovia lääkkeitä (antasidit) tai lääkevalmisteita, jotka estävät suolahapon eritystä, eikä niistä mistään ole ollut apua, on hyvin mahdollista, että vaivan syy saattaakin olla suolahapon vajaus.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt kaikkien aikojen PARHAALLA -35% ALENNUKSELLA!
Käyttämällä koodia “kaarlo” saat tarjouksen käyttöösi.
Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti kaarlo, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola