Helpota elämää – luovu pikaruoasta

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

roskaruoka_pikaruokaPikaruoan ja ns. roskaruoan ominaisuus on, että näennäinen nautinto herättää himon. Nautinto on näennäistä, sillä se ei ole vain makusilmujen kautta tulevaa aisteja hivelevää hyvän olon kokemusta, vaan aivoihin vaikuttavaa, riippuvuutta aiheuttavaa stimulaatiota.

Ei tarvitse luopua jääkaapista ja sähköliedestä, mutta elämä helpottuu luopumalla pikaruoasta. Tiedetään, että vähäsuolaisempaan ruokaan siirryttäessä ruoasta ei aluksi löydy makua, mutta parin viikon sitkeän vähäsuolaisuuden aikana makuaisti herkistyy aistimaan suolaisena entistä pienemmän suolamäärän. Myös ruoka-aineiden omat aromit alkavat tulla esiin, kun voimakas suolaisuus ei niitä peitä. Vaikka sanotaan, että makuasioista ei kannata kiistellä, maun aistimiseen liittyy vahvasti tottumus. Totta on, että joku aistii karvaan maun muita herkemmin ja yksi nauttii enemmän makeasta kuin suolaisesta tai päinvastoin. Makutottumukset ovat kuitenkin koulittavissa, ja kuka tahansa pääsee eroon ns. pikaruokien tasapaksusta mausta, kun hylkää pikaruoat.

Jos syömisenhallinta olisi helppoa, jokaisen paino olisi hallinnassa. Karkeista ja jäätelöstä luopuminen voi olla yhtä vaikeaa kuin tupakoinnin lopettaminen. Kuitenkin sokerin välttäminen on a ja o hoidettaessa maksaa, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja tulehduksia.

Syömisenhallinta on sekä luonnekysymys että pikkulapsena alkaneen oppimisen tulos. Tutkijoiden mukaan luontainen hyvä itsehillintä ja usko omiin kykyihin yleisesti johtavat myös hyvään syömisenhallintaan. Näitä avuja voi kuitenkin jokainen oppia, jos niitä ei ole saanut synnyinlahjana. Kuinka moni onkaan menettänyt oppimisen mahdollisuuden, kun on ruokapöydän ääressä ensimmäisten vuosiensa ajan kuullut toistuvasti olevansa kiukuttelija, josta ei ole mihinkään. Lapsen herkässä nenässä pahalta haiseva kaalilaatikko tai maitolasilliseen liittyvät vatsanpurut tai herkän mielen reagointi vanhempien välisiin riitoihin voivat aiheuttaa elinikäisen vastustuksen ruokapöydässä nautittuja aterioita kohtaan. Lapsi on kohdattava kuunnellen. Mutta kuten viisaat ovat sanoneet, koskaan ei ole myöhäistä luoda hyvä lapsuus, ja ruokaan voi luoda uuden suhteen. Anteeksianto poistaa taakat sekä antajalta että kohteelta.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti