Hitaat ja nopeat hiilihydraatit – Tunnistatko erilaiset hiilihydraatit ja tiedätkö niiden tarkoituksen ruoansulatuksessa?

Hitaat hiilihydraatit antavat tasaisesti energiaa, nostavat verensokeria hitaasti ja pitävät sen tasaisena pitkään. Niitä löytyy ruoasta, jossa sulamaton ja imeytymätön kuitu on tallella tärkkelyksen ja sokerin rinnalla.

Nopeat hiilihydraatit nostavat verensokerin nopeasti korkealle, mutta sitä seuraa verensokeriaalentava insuliiniryöppy, joka varastoi sokeria rasvaksi ja vie verensokerin herkästi väsyttävän matalaksi. Sokeriruo’osta tai –juurikkaasta eristetty valkoinen sokeri on täysin kuiduton ja ravinteeton nopea hiilihydraatti. Viljoja kuorittaessa poistu suurin osa jyvän kuiduista, jolloin viljan tärkkelyksestä tulee ”nopeaa”.

Täysmehun juominen ei vastaa hedelmän syömistä, koska tärkeät, hidastavat kuidut jäävät nauttimatta. Funktionaalinen tiivistemehu lupaa nauttijalleen pieneen purkkiin puristettuna 200 grammaa kasviksia ja hedelmiä, mutta tärkeät kuidut siitä puuttuvat. Jos ruokasi koostuu vain eläinkunnan tuotteista ja makeista juomista, jäät kokonaan vaille kuituja.

Materiaali on Provita Oy:n koulutusmateriaalista Marja Ruuti ”Oikeaa ravintoa minulle”

Haluatko lisätietoa luontaistuotealan koulutuksista?
Opiskele itsesi unelma-ammattiin luontaistuotealalle!

Lisätietoa saat tästä: www.provitakoulutus.fi