Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Monissa teollisuusmaissa sokerin kulutus on nykyisin lähes 50 kg henkilöä kohti vuodessa. Nautitusta sokerista on ”näkymätöntä” 75–80 prosenttia. Sitä on runsaasti monissa jalostetuissa elintarvikkeissa kuten leikkeissä, pitsassa, soija- kastikkeessa, lihaliemikuutioissa, kastikkeissa ja majoneesissa. Elintarviketeollisuus käyttää raaka-aineenaan nimenomaan halpaa ja teollisiin prosesseihin käyttökelpoista valkoista sokeria. Raffinoitu valkoinen sokeri on elimistössä myrkyllistä. Se mm. estää kaksiarvoisten ionien, kuten kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja raudan imeytymistä.
Valkoinen sokeri imeytyy verenkiertoon nopeasti aiheuttaen veren sokeripitoisuuden nousua herkästi liian korkealle. Nopea aleneminen olisi terveydelle tärkeää. Haima joutuu tuottamaan suuria määriä insuliinia. Toistuvat verensokerin nousut ja ”insuliinituotantopiikit” rasittavat haimaa ja muutakin elimistöä ja ovat eräs keskeisimpiä syitä kakkos-tyypin diabeteksen synnyssä. Korkeisiin verensokereihin liittyy usein väsymyksen tunnetta. Moderni ravitsemustiede ja fysiologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että veren sokerin hyvä tasapaino lisää tryptofaani-nimisen aminohapon kulkua aivoihin.
Raffinoidun tehdassokerin oikea vaihtoehto on luonnonmakea ruoka. Korkealaatuinen hiilihydraattipitoinen ravinto tuo lämpöä kehoon ja lisää aivosolujen energiansaantia. Luonnonmakeat ruoat lisäävät tietoisuutta eivätkä aiheuta ”insuliinintuotantopiikkiä”. Täyssokerit, kuten ns. intiaanisokeri, hunaja ja vaahterasiirappi aktivoivat haiman amylaasi-entsyymin tuotantoa ja tasapainottavat verensokerin säätöjärjestelmää. Nykyinen hammaslääketiede on pääasiassa taistelua hammasmätää eli kariesta vastaan. Runsas makeisten ja teollisen sokerin käyttö tiedetään keskeiseksi hammasmädän aiheuttajaksi. Kansoilla, jotka käyttävät täysruokosokeria, on yleensä vahvat ja ehjät hampaat. Runsas valkoisen sokerin käyttö heikentää monilla tavoin kansanterveyttä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola