K-VITAMIINI

Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on K-vitamiini?

Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.

Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.

Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.

K-VITAMIINI, Fyllokinoni = K1 (kasvit), menakinoni = K2 (eläimet), synteettinen menadioni = K3 (toksinen), rasvaliukoinen vitamiini.

K-vitamiinin tärkein tehtävä on veren hyytymisen säätelyssä. K-vitamiini osallistuu useiden hyytymistekijöiden (esim. FII, FVII, FIX, FX) synteesiin maksassa. Yhteistyössä Ca2+ kanssa. Useilla eläinlajeilla suolistobakteerit muodostavat, ihmisellä ehkä ei riittävästi (rotanmyrkyn vasta-aine).

Puutostiloja mm. lisääntynyt verenvuototaipumus, hyytyminen heikkenee, verenvuodot.

Hyviä lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset, liha, voi, juusto

Huomattava verta ”ohentavien” lääkkeiden – Marevan- käyttö

Lisätietoa K-vitamiiniRavintolisäWiki

http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=K-vitamiini

Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi