Koppelokääpä (Grifola frondosa)

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Koppelokääpä eli maitake tunnetaan Japanissa nimellä ”tanssiva sieni” (engl. dancing mushroom), koska perinteisesti kerääjien sanotaan tanssivan ilosta niitä löytäessään. Maitake on yksi Aasian arvostetuimmista lääkkeellisistä sienistä, mutta sitä on arvostettu pitkään myös kulinaristien suosimana ruokasienenä.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä koppelokääpä linkittyy vahvasti kauneuteen, osaltaan sen maksan toimintaa tukevien vaikutusten kautta. Sientä käytetään myös verenpaineen ja -sokerin tasaamiseen sekä vastustuskyvyn parantamiseen. Maitake sisältää korkeita pitoisuuksia erilaisia glukaaneita ja koppelokäävästä on eristetty useita eri yhdisteitä, joita on hyödynnetty Aasiassa pitkään syövän tukihoidossa, tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa rankkojen hoitojen aikana. Vuonna 2009 arvostettu Yhdysvaltalainen Memorial Sloan-Ketteringin syöpäsairaala suoritti maitakkeesta valmistetuilla polysakkaridiuutteilla I/II-vaiheen kliinisiä tutkimuksia rintasyöpää sairastavilla naisilla havaitsi uutteiden säätelevän potilaiden immuunijärjestelmän toimintaa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja