Kunnioitus ja kiitollisuus

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

TM_s274-75_72_86Ruokaa kuuluu kunnioittaa. Tämä kuulostaa vanhanaikaiselta ja jonkun mielestä ehkä uskonnolliselta. Puhe ruoan kunnioittamisesta voi tuoda mieleen ikäviä muistoja ruokapöydän ääressä kuulluista ankarista lauseista. Mutta ruoan kunnioitus on muuta. Se on itsearvostusta niin, että tarjoaa omalle keholle elinvoimaa ylläpitävää ruokaa. Se on ruoan tuottajan ja valmistajan arvostamista. Ruoan kunnioitus johtaa eettisen ruoantuotannon suosimiseen. Se suosii valintoja, jotka tukevat sekä luontoa, eläintä että ihmistä huomioivaa ruoantuotantoa. Se johtaa laadun arvostamiseen näennäisen nautinnon tyydytyksen sijaan. Tästä seuraa maailmassa myrkyllisten kemikaalien väheneminen, rauhallisempi mieli, parempi ravintoaineiden saanti ja terveempiä maksoja. Jokainen ajatus ja teko vaikuttavat.

Pysähdy ennen aterian aloitusta tutkailemaan lautasen sisältöä. Jos et voi itse vaikuttaa ateriaasi, nauti se kiitollisena siitä, että saat tyydyttää nälkäsi. Jos valitset itse ruokasi, kysy, voitko kunnioittaa valintaasi.

Elämäntapamuutosten tarve ei edes herää, ellei joku tai jokin herättele eikä opettelu ala, ellei joku auta alkuun. Tässä on lapsen vanhemmilla ja aikuisen ystävillä, mutta ennen kaikkea terveydenhuollolla vaikuttamisen paikka. Tutkimusnäyttö elämäntapojen vaikutuksesta miljoonia suomalaisia rasittavien kansantautien syntyyn on kiistaton, ja terveydenhuollossa halutaan auttaa väsyneitä, sairaita ihmisiä muutokseen. Mutta sielläkin puuttuu usko omiin kykyihin motivoida potilaita ja löytää todellisia ratkaisuja. Puuttuu myös aikaa ja rahoittajia, sillä elämäntapojen muutosta ei saada edes alkuun 20 minuutin vastaanotolla. Rahaa on kuitenkin olemassa kaikkeen, mikä katsotaan tarpeelliseksi. Sen osoittavat masennus-, diabetes-, kolesteroli- ja verenpainelääkkeisiin käytettävien Kela-korvausten miljoonat.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti