Kuukautishäiriöt, milloin itsehoitoa, milloin lääkäriin

Kuukautiset ovat osa naisen luonnollista elämänrytmiä murrosiästä vaihdevuosiin saakka. Ennen kuukautisia verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat synnytinelinten alueella, mistä saattaa seurata turvotuksen tunnetta ja lieviä kipuja ennen kuukautisia ja niiden alkuvaiheessa. Näistä lievistä kivuista ei ole syytä huolehtia. Niiden lievittämiseen voidaan käyttää kouristuksia laukaisevia yrttejä, kuten esimerkiksi siankärsämöä, lämpimiä kylpyjä sekä alavatsan kevyttä hieromista johannisöljyllä.

Voimakkaat kuukautiskivut saattavat johtua esimerkiksi liikunnan puutteesta, virheellisestä ravinnosta ja patoutuneista tunteista, mutta ne saattavat olla myös merkki sairaudesta. Kysymyksessä voi olla tulehdus tai kasvain synnytyselinten alueella, rakenteellinen muutos kuten laskeuma tai endometrioosi, joka tarkoittaa kohdun limakalvon sairaalloista leviämistä kohdun ulkopuolelle. Kaikissa näissä tapauksissa on hakeuduttava lääkärin hoitoon, joskin luonnonmukaisia hoitokeinoja voidaan käyttää tukihoitona.

Lääkäriin hakeutumista suositellaan myös silloin, kun kuukautiskierto on häiriintynyt, koska lääkäri pystyy selvittämään häiriön syyn. Usein elimellistä syytä ei kuitenkaan löydy, vaan ongelma on hoidettavissa elämäntapamuutoksin ja luonnonmukaisin keinoin.

Hakeudu ammattilaisen kanssa keskusteluun, mitä luonnonmukaisia hoitoja voisit kokeilla. Kaikkien kuukautisiin liittyvien häiriöiden hoidossa voidaan suositella siitepölyvalmisteita, Gelee Royalia, GLA-valmisteita ja poimulehteä. Epäsäännöllisten ja poisjäävien kuukautisten hoidossa käytetään lisäksi mäkikuismaa (sekä sisäisesti että johannisöljyn muodossa ulkoisesti) sekä rosmariinia ja meiramia. Jos kuukautisten väli on liian lyhyt, suositellaan salviaa. Liian runsaita kuukautisia hoidetaan rätvänällä ja siankärsämöllä. Kuukautisongelmiin on myös kehitetty valmiita yrttiuutesekoituksia.

Joka naisen juomaksi soveltuu myös vadelman- ja mansikanlehtitee. Näillä yrteillä tiedetään olevan kuukautiskiertoa tasapainottava ja synnytyselimiä vahvistava vaikutus. Miedon makunsa vuoksi tee soveltuu hyvin seurustelujuomaksi ja mustan teen korvikkeeksi.

Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi