Lääkäri pelastaa ihmishenkiä ja lievittää kärsimyksiä: Lääkäri Pyry Suonsivun haastattelu

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).ravitsemushoito_funktionaalinen_laaketiedeHaastattelijana kirjan toimittaja Saana Saarinen

Raahelainen yleislääkäri Pyry Suonsivu on uusi tulokas antioksidanttiklinikoiden henkilökunnassa. Syksyllä 2014 Oulun klinikalla työnsä aloittanut 39-vuotias mies on innostunut farmakologisen ravitsemushoidon hyvistä hoitotuloksista. Ensimmäinen vuosi on vahvistanut käsitystä siitä, että paraneminen edellyttää ravitsemushoitoa.

Hengitystiesairauksien hoidossa Suonsivun mukaan olennaista on saada immuniteetti eli vastustuskyky kuntoon. Tämä koskee myös astmaa, joka on tulehduksellinen autoimmuunisairaus eli tauti, jossa elimistö hyökkää itseään vastaan. Toistuvissa tarttuvissa hengitysteiden sairauksissa kuten keuhkoputkien ja poskionteloiden tulehduksissa immuniteetin vahvistaminen ravitsemuksella on tärkeää. Jos tulehdustartunnat iskevät helposti ja usein, ravitsemustasapaino kannattaisi Suonsivun mukaan selvittää.

– Ihmisillä on paljon erilaisia ravintoaineiden puutoksia, erityisesti sinkin ja D-vitamiinin puutetta, mutta muutkin puutostilat on syytä mitata. Infektiokierre on syytä katkaista, ei kannata kärsiä ja pilata elämäänsä flunssakierteellä. Viruksilta on mahdotonta suojautua kokonaan, ja influenssaviruksetkin leviävät nopeasti, mutta on tärkeää vahvistaa ravintolisillä elimistön suojausta.

Tavalliseen flunssaan eivät antibiootit, eivätkä influenssarokotus tehoa.

Monipuolinen ura lääkärinä

Lääkäri Suonsivusta piti alun perin tulla diplomi-insinööri. Polvileikkaus ja sitä seurannut tulehdus jalkaan merkitsivät yli kolmen viikon sairaalareissua aktiiviselle 16-vuotiaalle. Seuraavana vuonna Pyry totesi, että lääkärin työ sopisi hänelle paremmin, koska sitä saattoi tehdä joka paikassa. Lääkärit Ilman Rajoja -yhdistys kiehtoi toimintatavoillaan nuorta miestä. Hän ehti kuitenkin opiskella vuoden puunjalostustekniikkaa Teknillisessä Korkeakoulussa ennen lääketieteellisiä opintoja. Tuon vuoden aikana Suonsivu suoritti puhetaidon kurssin, josta on ollut paljon hyötyä niin työssä, kuin julkisissa luottamustehtävissäkin.

Pyry alkoi opiskella lääketiedettä vuonna 1997 Oulussa. Toisen opiskeluvuoden alussa ensi kerran stetoskooppia kokeillessaan hän havaitsi sydämessään sivuäänen, joka paljastui läppäviaksi. Tämä korjattiin muutaman vuoden kuluttua avosydänleikkauksessa onnistuneesti. Leikkausta seurasi kuitenkin niskalihasten jumittuminen, johon Pyry etsi apua manuaalisista hoidoista. Myöhemmin hän on kouluttautunut lukuisilla Suomen Manuaalisen Lääketieteen Yhdistyksen kursseilla. Erityisesti lihaskalvojen käsittely eli faskiamanipulaatio vaikuttaa todella lupaavalta keinolta hoitaa hankalia tuki- ja liikuntaelimistön oireita.

Ensimmäinen työ lääkärinä oli jouluna 2000 Armilan sairaalassa Lappeenrannassa. Sitten tulivat päivystystyöt eri paikkakunnilla. Ensimmäisten vuosien aikana hän teki paljon töitä. Perheen perustaminen ja omien lasten saaminen hautasivat haaveet ulkomailla työskentelystä. Hän päivysti ympäri Pohjois-Suomea ja Etelä-Pohjanmaalla sekä työskenteli Oulussa psykiatrisella osastolla ja kotikaupungissaan Raahessa päihdetyössä vuodesta 2005 lähtien, jolloin hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi.

– Se tuntui ensin hieman pelottavalta, kun ei tiennyt, mitä päihdetyössä voisi oikein saada aikaan. Eihän ole juurikaan tietoa siitä, miten addiktiot saataisiin loppumaan. Kaikki eivät ole hyvinvoivia, ja alalla on paljon mielenkiintoista löydettävää. Mikään ei ole valmista, erilaisia koulukuntia on ollut, eivätkä käypä hoito -suosituksetkaan aina anna vastausta kaikkiin kysymyksiin.

– Myös fibromyalgia on kiehtonut ja vaivannut mieltä. Siihen löytyy mahdollisesti apua ravitsemushoidon ja faskiamanipulaation yhdistelemisestä.

Pyry työskenteli Rautaruukin työterveysasemalla yleislääkärinä viisi vuotta, vuosina 2009–2014, ja hän on työskennellyt muuallakin työterveyshuollossa.

– Tehtäväni lääkärinä on pelastaa ihmishenkiä ja lievittää kärsimystä, mikä menee aina muiden motiivien edelle. Muut tekijät, kuten lomakkeiden täyttö, lausuntojen kirjoittaminen tai taloudelliset tekijät eivät kuulu lääkärin kutsumukseeni.

Ystävän haimasyöpä katosi

Suonsivu kiinnostui vakavammin farmakologisesta antioksidanttihoidosta, kun kuuli kesällä 2014 haimasyöpää sairastaneen ystävänsä saaneen apua lääkäri Kaarlo Jaakkolan hoidossa. Ystävän haimasyöpädiagnoosi varmistettiin Raahen Sairaalan toimesta.

Kasvaimen katoaminen farmakologisen ravitsemushoidon aikana pakotti ottamaan hoitomuodon vakavasti. Syövän toteamisen aikaan ystävä oli ollut jo huonossa kunnossa, mutta ei kuollutkaan. Suonsivun kokemuksen ja tiedon mukaan haimasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua alle neljä sadasta, jos sitäkään. Heidän syöpänsä on yleensä havaittu varhaisessa vaiheessa, jolloin kasvain on ehditty poistaa leikkauksella ennen sen leviämistä.

– Syöpä on petollinen. Koskaan ei voi sanoa, että syöpä on täysin parantunut. Mutta jos kasvain tai kasvaimet pysyvät poissa ja ihminen tuntee itsensä terveeksi, se on ratkaisevaa potilaan kannalta.

Suonsivu lähti tervehtimään legendaarista lääkäri Kaarlo Jaakkolaa, josta hän oli kuullut aiemmin myös naapuriltaan, joka oli 1980-luvulla saanut tältä apua ihottumaansa ravitsemushoidolla. Suonsivulla oli sopivasti mahdollisuus ryhtyä opettelemaan farmakologista ravitsemushoitoa vakuututtuaan siitä, että kyseessä on ratkaisevan tärkeä hoitomuoto. Hän oli itse jo pitkään ollut kiinnostunut ravitsemuksesta, josta huolehtimista hän pitää tärkeänä paranemisessa. Erityisesti rankkojen lääkehoitojen aikana ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää.

Suonsivu seurasi Jaakkolan vastaanottoja ja perehtyi hoitokäytäntöihin. Lähiopetukseen kuului myös keskusteluja ja kirjallista aineistoa. ”Opettelin homman”, kuten hän itse kuvaa. Tosin hän on myös sitä mieltä, että alalla ei voi koskaan olla valmis, sillä aina on uutta opittavaa.

Ravintovalmisteita pitää käyttää laajasti

Lääkäri Pyry Suonsivu osallistuu säännöllisesti kansallisiin ja kansainvälisiin ravitsemushoitokoulutustilaisuuksiin lähinnä Espenin puitteissa.

− Antioksidanttiklinikoilla laboratoriotutkimukset ovat huomattavasti laajempia kuin missään muualla. Kävimme Jaakkolan kanssa läpi ravitsemusvalmisteita, joista syntyi jatkuvasti kehittyvä työkalupakki.

Suonsivun mukaan ravintovalmisteita pitää käyttää laajasti, koska jos yksi aine puuttuu, se vaikuttaa ihmisen koko aineenvaihduntaan.

– Aina tulisi tehdä laajat tutkimukset, koska ei ole olemassa yhtä tärkeintä vitamiinia. Hoidan aina yksittäistä potilasta, jolloin jokaisen potilaan ravitsemustilanne on aina erilainen. Siihen vaikuttavat aineenvaihdunta, perimä, sosiaaliset tilanteet ja ruokavaliot, joihin vaikuttavat myös sairaudet ja tulehdukset. Ruokavalio on tärkeä ja parhaimmillaan toimiva terveystekijä, mutta pottu ja liha eivät riitä. Myös sosiaaliset tilanteet vaikuttavat ravitsemukseen. Jos esimerkiksi mummo tarjoaa nisua, on pakko ottaa, ettei loukkaa häntä, koska mummon nuoruudessa nisu oli harvinaista herkkua. Joku viisas on todennut, että ruokavalion perustavanlaatuinen muuttaminen on hankalampaa kuin uskonnon vaihtaminen.

Herkutteleva kokkilääkäri

Suonsivu, jolla oli metabolisen oireyhtymän laboratoriolöydöksiä, testasi vähähiilihydraattista ruokavaliota vuonna 2005 ja totesi, että rasvaa syömällä laihtuukin. Gourmet-ruoan ystäväksi tunnustautuva lääkäri mittautti rasva-arvonsa, jotka paranivat uudella ruokavaliolla, triglyseridit laskivat ja vointi koheni dramaattisesti. Ruoasta nautiskelu on hänelle tärkeää, ja lapsena hänestä pitikin tulla kokkipoliisi, mutta nyt oikea termi lienee kokkilääkäri.  Pyry itse suosii ruoassa luomutuotteita ja lähialueiden tuottajia. Hän tuntee hyvin erilaiset kasvisruokavaliot ja niiden haasteet ravitsemukselle.

Suosivun opiskellessa ravitsemushoitoa Jaakkolan ohjauksessa selvisi, että potilasta hoidettaessa farmakologisesti ravintolisiä tarvitaan usein isoja annoksia. Niitä ei kuitenkaan syödä holtittomasti, vaan kaikki perustuu elimistön pitoisuuksien mittaamiseen verikokeesta. Veri kiertää jatkuvasti elimistössä, jolloin pitoisuudet tasoittuvat siihen. Verikoeseurantojen tarkkuuden avulla potilaalle voi määrätä käytettäväksi huomattavan suuria annoksia turvallisesti. Jos pitoisuudet eivät kohoa suurillakaan annoksilla, syynä saattavat olla geneettiset muutokset. Tällöin on mahdollista määrätä potilaalle valmiiksi metyloitunutta eli sellaisenaan käyttökelpoista ravintoainetta, joka ei vaadi elimistön muokkausta. Joskus on tarpeen käyttää helpommin imeytyviä valmisteita tai lihakseen pistettäviä injektioita, esimerkiksi B12-vitamiinia.

– Potilaat tulevat usein viime tingassa, joskus vähän liian myöhään. Syitä viiveisiin on paljon, osa niistä ei ole edes tietoisia. Ravitsemushoitoa ei juuri mainosteta, koska vastaanottoaikoja on niukasti tarjolla. Potilas saattaa punnita vastaanottoajan varaamista parikin kuukautta, ja ajan saaminen voi muutenkin siirtyä parin kuukauden päähän. Motivoituneimmasta päästä ovat syöpäpotilaat, joiden hoidossa saamme mainioita tuloksia. Syöpäpotilaat hoidetaan usein yhdistelmähoitona siten, että me hoidamme ravitsemushoidon ja julkinen sektori varsinaisen syöpähoidon.

Vaikuttavia hoitokokemuksia

Pyry Suonsivu on vuoden aikana ehtinyt nähdä monia innostavia hoitotuloksia. Potilaiden vointi on parantunut ja kasvainkudoksen kasvu pysähtynyt. Potilaan aiemmin nopeasti laskenut paino on kääntynyt nousuun.

Suonsivusta on selvää, että syöpäpotilailla on suuri puutos ravintoaineista, vaikka kaikille puutoksista kärsiville ei syöpää tulisikaan.

– Kun ihmisen elimistössä jotkut solut alkavat mutatoitua syöpäsoluiksi, luonnollisten tappajasolujen, ”natural killer” eli NK-solujen tehtävä on tuhota ne. Peruskysymys onkin, miksi tappajasolut eivät toimi kaikilla ihmisillä.

Oma kokemus ravitsemuksen tärkeydestä Pyryllä on vuodelta 1993, kun hän virui sairaalassa polvileikkauksen komplikaationa iskeneen sairaalabakteerin kourissa. Infektion hoitoon käytettiin antibiootteja suoraan suoneen kuudesti päivässä.

− Ihmettelin, miksi en parantunut, vaikka antibioottien pitäisi parantaa. Vanhempi hoitaja totesi että parantuakseen ihmisen pitää syödä hyvin.

Noudatettuaan ohjetta paranemisprosessi lähti käyntiin, tulehdusarvot laskivat ja hän pääsi muutaman päivän kuluttua sairaalasta.

Poliittinen kysymys

Kunnallispoliittisena vaikuttajana, Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtajana, Suosivu näki, että terveydenhoidon ratkaisut ja asenteet ovat usein myös poliittisia kysymyksiä. Ravitsemushoitojen hidas eteneminen lääkärien keskuudessa Suomessa on ollut hänen mukaansa osittain muutosvastarintaa, osittain rahakysymys.

– Suomessa tehtiin 1990-luvun laman aikaan linjaus, että ruoasta saa kaikki tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet. Tuolloin poistuivat KELA-korvaukset vitamiini- ja hivenainevalmisteilta. Totuus on, että yhteiskunta ei pysty vastaamaan annettuun palvelulupaukseen. Julkisessa terveydenhuollossa toimiminen oli Suonsivusta ahdistavaa, koska resurssien puutteen vuoksi potilaita ei aina pystynyt hoitamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Politiikassa toimiessani olen saanut paljon harjoitusvastustajia. Vaikka joskus olemme ottaneet lujastikin yhteen, olen heille suunnattoman kiitollinen. Onneksi olen voinut hyvittää tätä kiitollisuusvelkaa oppimillani taidoilla.

Vankilakin on tuttu paikka Suonsivulle, ei asiakkaana, vaan sijaistavana yleislääkärinä. Muurien sisällä ei voi käyttää vitamiineja, koska virallisen suosituksen mukaan ruoasta saa kaikki vitamiinit. Pyry ei yhdy näkemykseen vankilasta valtion kustantamana lepokotina. Olosuhteet ovat varsin perustasoiset ja tarjottu ruoka laitostasoista. Onneksi kanttiinista saa ostettua kananmunia ja voita.

− Vankilassa käytössäni ei ole laboratoriotutkimuksia eikä ravintolisiä, joilla kykenisin auttamaan potilaita. On käytettävä sitä mitä on. Joskus harmistuneena tuntuu siltä kuin käskettäisiin kaivaa oja ilman lapiota.

Virkamiehetkin ovat ihmisiä

Vaikka Suonsivun mielestä politiikalla ei juurikaan pysty vaikuttamaan terveydenhuoltoon, hän on tehnyt kaupunginvaltuustossa yhteistyötä myös viranomaisten kanssa. Nykyään muodissa olevaan viranomaisten henkilöön menevään pilkkaamiseen hän ei yhdy.

– Terveydenhuollosta vastaavat virkamiehet ovat viranhoidossaan kovissa paineissa. Hekin ovat tuntevia ihmisiä, vaikka joskus virkamiesvaltaa käyttäessään he ovat saattaneet tehdä virheitä.

Lääkärinä tehtäväni on henkien pelastaminen ja kärsimyksen lievittäminen. Sydänleikkauksen läpikäyneenä en enää pelkää pienempiä uhkia. Ravitsemushoidon tilanne tulee muuttumaan tulevaisuudessa Suomessakin. Erityisesti Yhdysvalloissa ollaan parisenkymmentä vuotta konservatiivisempaa Suomea edellä.

– Potilaan oma vastuu tulee korostumaan. Kyse on aina arvovalinnoista, lähteekö hoitamaan itseään ravitsemushoidoilla vai investoiko johonkin tärkeämmäksi koettavaan asiaan elämässä. Tutkimuksissa ja valmisteiden hankinnassa on liikkumavaraa, jos talous on tiukoilla. Itsehoito- ja lääkintä ovat eri asioita kuin lääkärin määräämä ravitsemushoito. Kun jotkut kysyvät, uskaltavatko he syödä monivitamiinipillereitä antioksidanttihoidon rinnalla, vastaan että kyllä toki, mutta monivitamiinivalmisteiden vaatimattomien tehoainepitoisuuksien vuoksi siitä ei saa lisähyötyä. Valmisteiden tunteminen on tärkeää, sillä vitamiini- ja hivenainevalmisteiden tehoaineiden määrissä saattaa olla jopa satakertaisia eroja.

– Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmämme on tänä päivänä kuilun partaalla niukentuvien raharesurssien ja lisääntyvien hoitomahdollisuuksien ristiriidassa. Toivottavasti SOTE-ratkaisu ehkäisee terveydenhoidon aiheuttaman Suomen kansantaloudellisen perikadon. Veikkaan, että Suomen terveydenhuolto tulee näyttämään hyvin erilaiselta, kun siirrymme 2020-luvulle.

Suonsivun mukaan ravitsemushoitojen merkitys sairaanhoidossa kasvaa koko ajan sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan.

– Internet tulee vaikuttamaan paljon siihen, kuinka ravitsemushoitojen kehitys etenee. Siirtyessämme jälkiteolliseen yhteiskuntaan lääkärit eivät ole enää määrääjiä vaan terveyskonsultteja, jotka suosittelevat hoitoja potilaille. On vain hyvä, jos potilaat hankkivat toisen ja kolmannen mielipiteen. Potilaat ovat tärkeimpiä opettajia. Itsekin testailen asioita ja opin koko ajan, Pyry Suonsivu toteaa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola