LIITTEET LÄÄKÄREILLE – Hengitysteiden anatomiaa ja fysiologiaa

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

Hengitystiet alkavat nenäonteloista, joihin kuuluvat nenä ja sen useat sivuontelot, suu- ja nielualueet sekä kurkunpää.

Myös seuraava luettelo esittelee hengitysteiden anatomisia osia. Hengitysilman reitti on seuraava:

Nenä ja sen sivuontelot → nenänielu → suunielu (orofarus) → kurkunpää (larung) → henkitorvi (trachea) → suuret keuhkoputket (broncus) → pienet keuhkoputket (bronciolis) → keuhkorakkulatiehyet (ductus alveolaris) → keuhkorakkulat (alveolit).

14_72rgb

Ihmisen hengitystiet.

Ilmateiden haarautuminen

Varsinaiset ilmatiet alkavat henkitorvesta, joka haarautuessaan johtaa yksittäisten keuhkoputkien läpimitan pienenemiseen. Enimmillään haarautumiskertoja on jopa 23. Jokaisen haarautumisen jälkeen ilmateiden läpimitta kerta kerralta pienenee. Ilmateiden läpimittaa ympäröivien keuhkoputkien limakalvojen yhteispinta-ala kasvaa jonkin verran haarautumisen myötä henkitorvesta kohti keuhkorakkuloita.

Pieniksi ilmateiksi määritellään alle 2 millimetrin keuhkoputket. Aikuisella tämä raja kulkee noin kahdeksannen keuhkoputken haarautuman kohdalla. Modernit tutkimukset osoittavat, että astmaan liittyvät tulehdusmuutokset ovat nähtävissä myös pienten keuhkoputkien ja keuhkokudoksen alueella.

Hengityskaasujen kulku tapahtuu pääasiassa suurten ilmateiden alueella. Pienemmissä keuhkoputkissa eli bronkioleissa sekä varsinaisissa ns. keuhkorakkulatiehyeissä tapahtuu jonkinasteista hengityskaasujen vaihtoa. Kaasujen vaihtoa tapahtuu keuhkorakkuloiden seinämissä. Niitä on noin 15 miljoonaa. Keuhkorakkulan läpimitta on 0,4 mm ja yhteispinta-ala on 40 m2.

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola