LIITTEET LÄÄKÄREILLE – Nestevaippa sisältää antioksidantteja

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).antioksidantit (2)Elimistön kyky suojata epiteeliä ja kyky korjata jo syntyneitä vaurioita on suoraan riippuvainen siitä, saako ihminen riittävästä elimistölle välttämättömiä pienoisravintotekijöitä.

Hengitysteiden pinnalla olevilla epiteelisoluilla on biokemiallinen suojausjärjestelmä, jonka avulla  se kykenee korjaamaan epiteeliin muodostuneita vaurioita. Hengitystie-epiteelisoluja verhoava nestevaippa on noin 10 mikrometrin paksuinen. Siitä on löydetty lukuisia antioksidantteja ja antioksidatiivisesti vaikuttavia proteiineja sekä A-, E- ja C-vitamiinia. Epiteelisolujen ja niiden erittämän soluja verhoavan nestekerroksen antioksidanttien keskeinen tehtävä on puolustaa elimistöä hapetusstressiä vastaan.

Keskeisiä antioksidanttientsyymejä ovat glutationiperoksidaasi, superoksididismutaasi, katalaasi, seruloplasmiini, transferriini, laktoferriini, albumiini ja virtsahappo.

Suuri osa hapetusstressiä lisäävistä vieraista aineista kulkeutuu elimistöön hengitysteiden kautta.

Monet ärsykkeet lisäävät limaneritystä. Ulkoisia ärsykkeitä ovat mm. tupakansavu ja rikkioksidi. Yksilölliset sisäiset syyt lisäävät liman eritystä. Useimpiin hengitystiesairauksiin liittyy tulehdusreaktioita.

Hengitysteiden solujen merkittävimmät uhkatekijät ovat hapen aineenvaihdunnan myrkylliset välituotteet, ns. vapaat radikaalit, myös tupakansavun hapettavat komponentit, saasteet ja tulehduksen yhteydessä lisääntyvä tulehdussolujen vapaaradikaalituotanto. Vapaita radikaaleja syntyy solunsisäisesti mm. soluhengityksen sivutuotteena ja solunsisäisten entsyymien toiminnan aktivoituessa.

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola