LIITTEET LÄÄKÄREILLE – Nestevaippa sisältää antioksidantteja

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan uudesta Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta.

antioksidantit (2)Elimistön kyky suojata epiteeliä ja kyky korjata jo syntyneitä vaurioita on suoraan riippuvainen siitä, saako ihminen riittävästä elimistölle välttämättömiä pienoisravintotekijöitä.

Hengitysteiden pinnalla olevilla epiteelisoluilla on biokemiallinen suojausjärjestelmä, jonka avulla  se kykenee korjaamaan epiteeliin muodostuneita vaurioita. Hengitystie-epiteelisoluja verhoava nestevaippa on noin 10 mikrometrin paksuinen. Siitä on löydetty lukuisia antioksidantteja ja antioksidatiivisesti vaikuttavia proteiineja sekä A-, E- ja C-vitamiinia. Epiteelisolujen ja niiden erittämän soluja verhoavan nestekerroksen antioksidanttien keskeinen tehtävä on puolustaa elimistöä hapetusstressiä vastaan.

Keskeisiä antioksidanttientsyymejä ovat glutationiperoksidaasi, superoksididismutaasi, katalaasi, seruloplasmiini, transferriini, laktoferriini, albumiini ja virtsahappo.

Suuri osa hapetusstressiä lisäävistä vieraista aineista kulkeutuu elimistöön hengitysteiden kautta.

Monet ärsykkeet lisäävät limaneritystä. Ulkoisia ärsykkeitä ovat mm. tupakansavu ja rikkioksidi. Yksilölliset sisäiset syyt lisäävät liman eritystä. Useimpiin hengitystiesairauksiin liittyy tulehdusreaktioita.

Hengitysteiden solujen merkittävimmät uhkatekijät ovat hapen aineenvaihdunnan myrkylliset välituotteet, ns. vapaat radikaalit, myös tupakansavun hapettavat komponentit, saasteet ja tulehduksen yhteydessä lisääntyvä tulehdussolujen vapaaradikaalituotanto. Vapaita radikaaleja syntyy solunsisäisesti mm. soluhengityksen sivutuotteena ja solunsisäisten entsyymien toiminnan aktivoituessa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta? Kaarlo Jaakkolan uutuuskirja on nyt myynnissä.

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirja tästä! Käyttämällä koodia “hengitystiet” saat tilauksen postikuluitta.

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola