Luonnolliset ravintolisät tehostavat toistensa toimintaa

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

ravintolisatRavintolisiä tarvitaan, koska ravintoaineiden tarve kasvaa usein sairauden, rasittavien ympäristötekijöiden tai geenien takia suuremmaksi kuin mitä paraskaan ruoka voi tarjota. Puhumattakaan tavallisen ruoan mahdollisuuksista pitää yllä terveyttä.Laadukkaat ravintolisät saattavat toimia terveyden palauttavana lääkkeenä.

Ravintolisiä käytettäessäkin ruoan oma voima kannattaa ottaa perustaksi. Luonnollisissa ruoka-aineissa on tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ainesosia, joten teolliset lisäravinteet eivät koskaan täysin korvaa ruokaa. Luonnon kasveissa kaikkien näiden ainesten yhteisvaikutus on suurempi kuin osien summa. Vitamiinit ja fytokemikaalit tehostavat toistensa imeytymistä ja toimintaa. Aidoissa ruoka-aineissa vitamiinit esiintyvät useassa muodossa, joilla on omat erityismerkityksensä. Esimerkiksi E-vitamiineja on ainakin kahdeksan erilaista, karotenoideja jopa tuhansia. C-vitamiini tehostaa sekä E-vitamiinin että flavonoidien toimintaa, ja flavonoidit ja beetakaroteeni parantavat E-vitamiinin imeytymistä.

Ravinnonsaantia voi parantaa käyttämällä ravintolisien tapaan luonnollisia ruoka-aineita tiivisteinä. Vihreistä kasveista, villivihanneksista, yrteistä, versoista ja oraista kuivatut jauheet antavat vihreiden kasvien ravinteita helpolla tavalla, kun niitä lisätään ruokiin, jogurttiin tai smoothie-juomiin. Samoin toimivat marjajauheet, joita on saatavilla kaikista kotimaisista marjoista valmistettuna. Terveyskaupoista löytyy myös monipuolisia kuivattuja kasvisjauheita, joilla voi rikastaa ruokia.

Kasvis- ja marjamehut toimivat ravintolisinä sellaisenaan juomina tai smoothie-juomien pohjana. Myös laadukkaita hedelmämehuja voi käyttää, kunhan huomioi sokeripitoisuuden.

Kalaöljyn lisäksi muutkin erikoisöljyt toimivat maksan, ihon, limakalvojen, immuniteetin ja koko aineenvaihdunnan tukena: pellava-, hamppu-, vehnänalkio-, helokki-, mustaherukansiemen- ja tyrniöljyt. Näitä hienoja öljyjä ei koskaan pidä kuumentaa.

tm_s228_72_72Mausteet ovat arvokkaita jo hyvän maun tuojina, mutta aromia antavat eteeriset öljyt ja muut maustekasvien ainesosat edistävät myös terveyttä. Kurkuman lisäksi oregano, timjami, rosmariini, salvia, kumina, fenkoli ja moni muu mauste hoitaa suolistoa, parantaa ruoansulatusta ja tukee maksankin terveyttä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti