Maitohappobakteerit ja prebiootit – Allergiset taudit

 Allergiset taudit

Allergiat ovat lisääntyneet viimeisten 40–50 vuoden aikana länsimaissa räjähdysmäisesti. Hygieniaoletus saa yhä enemmän kannatusta: sen mukaan liiallinen hygienia lisää allergioita. Toisin sanoen nykyihmisellä on puutetta suojaavista probioottisista bakteereista.

Myös vääristynyt omega-6/omega-3-rasvahappojen suhde on lisännyt allergioita. Kööpenhaminan yliopistoklinikan lastentautiopin professori Hans Bisgaardin johtama kaksoissokkotutkimus osoitti, että raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ja vielä viikko synnytyksen jälkeen nautittu kalaöljy vähensi lasten sairastumista hengitysteiden vinkunaan, astmaan ja alempien hengitysteiden tulehduksiin viitenä ensimmäisenä elinvuotena. Kalaöljy voi ehkäistä peräti joka kolmannen lasten astman, sanoo Bisgaard. Tutkimus julkaistiin joulukuussa 2016 New England Journal of Medicinessä, ja se puoltaa kalaöljyn käyttöä ravintolisänä raskauden aikana.

Lancetissa julkaistussa 5–13-vuotiaiden lasten tutkimuksessa verrattiin 295 antroposofista koulua käynyttä lasta 380 lapseen, jotka kävivät tavallista koulua. Antroposofinen elämäntapa näytti ehkäisevän allergioita. Suurin osa (63 %) näistä lapsista söi hapatettuja kasviksia, verrokeista vain 5 %. Myös antibioottien käytössä oli eroja: antibiootit eivät yleensä kuulu antroposofiseen elämäntapaan.


Alle 2-vuotiaiden ruotsalaisten ja virolaisten allergisten lasten tutkimuksessa ilmeni, että allergisilla lapsilla oli suolistossaan liian vähän hyviä bakteereita. Allergiat ovat yleisempiä Ruotsissa kuin Virossa, koska Ruotsissa on liian siistiä, sanovat tutkijat.

Turun yliopiston tutkijaryhmä osoitti 2000-luvun alussa, että Lactobacillus rhamnosuksen käyttö raskauden lopulla ja lapsen ensimmäisinä elinkuukausina vähensi atooppisen ihottuman puoleen. Tutkimukseen oli valittu äitejä ja lapsia, joilla oli suuri atopian sukuhistoria. Toisessa, British Medical Journalissa julkaistussa suomalaistutkimuksessa bakteereilla täydennetty (probioottinen) maito vähensi lasten yskää, kurkkutulehduksia ja ripulia.

Kun raskaana oleva nainen ottaa maitohappobakteereita ruuan lisänä, vähenee lapsen riski sairastua allergioihin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Samoin käy, kun allergiaperheen vauvalle annetaan maitohappobakteereita maidossa. Vauvana otetut maitohappobakteerit suojaavat useimpia lapsia allergiselta ihottumalta ainakin 4. ikävuoteen asti. Maitohappobakteerien antaminen allergisille vauvoille muuttaa suoliston bakteerikantaa sellaiseksi, että allergiataipumus vähenee.

Tämä artikkeli on Luontaistuotealan ammatillisen peruskurssin aineistosta: Tri Tolosen materiaali, Maitohappobakteerit ja prebiootit, tekijä LTK, dosentti tri Matti Tolonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi