Maitohappobakteerit ja prebiootit – Matkailijan ripuli ja antibioottikuurit

Matkailija ripuli 

Etelän matkoilla ilmenevä ripuli johtuu yleensä suolistolle vieraasta bakteerikannasta, jonka matkailija saa ruuan ja juoman mukana.

Vatsavaivoja voidaan ehkäistä ennalta aloittamalla maitohappo-bakteereiden käyttö muutamia päiviä ennen matkalle lähtöä ja jatkamalla sitä koko matkan ajan. Näin vahvistetaan vatsan hyvää bakteeriflooraa, joka vastustaa vieraiden bakteerien hyökkäystä.

Antibioottikuurit

Antibiootit tuhoavat tulehdustauteja aiheuttavia pahoja bakteereita, mutta samalla ne hävittävät suolistomme “hyviä” bakteereita. Silloin voi ilmetä vatsavaivoja. Samalla ihmisen vastustuskyky heikkenee, sillä suoliston limakalvon immuunijärjestelmä horjuu. Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että esimerkiksi lasten korvatulehdusten hoitaminen antibioottikuureilla altistaa lapsen uusiutuville korvatulehduksille. Lapsen luontainen vastustuskyky siis heikkenee toistuvan antibioottihoidon vuoksi. Lapsen suoliston bakteeriflooran normaalistuminen voi kestää 7 kuukautta (jollei lapsi saa maitohappobakteereja ravintolisänä).

Maitohappobakteereita kannattaa nauttia aina antibioottikuurin aikana ja vielä niiden jälkeenkin. Tällöin on otettava huomioon, että koska antibiootit tappavat myös maitohappobakteereita, ne tulisi ottaa 3 tuntia ennen antibiootteja tai 3 tuntia niiden jälkeen. Silloin antibiootit eivät tapa hyviä bakteereita.

Tämä artikkeli on Luontaistuotealan ammatillisen peruskurssin aineistosta: Tri Tolosen materiaali, Maitohappobakteerit ja prebiootit, tekijä LTK, dosentti tri Matti Tolonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi