Maitohappobakteerit ja prebiootit, mitä ne merkitsevät?

Probioottiset maitohappobakteerit ja prebioottiset fruktaanit (inuliini ja frukto-oligosakkaridit) edistävät terveyttä monin tavoin. Pro- ja prebioottien yhdistelmää kutsutaan nimellä synbiootti. Sen yhdistäminen ravintokuituihin tuottaa usein parhaan mahdollisen vaikutuksen.

Mitä “probioottinen” merkitsee?

Probiootti on antibiootin vastakohta. Kreikan kielestä peräisin oleva termi “probioottinen” on ollut käytössä vuodesta 1965, ja se tarkoittaa “elämää varten”. Probioottisella valmisteella tarkoitetaan tuotetta, joka sisältää riittävän paljon sellaisia hyödyllisiä eläviä mikro-organismeja, jotka muuttavat ihmisen (isännän) suoliston bakteerikantaa, tasapainottavat hänen immuunijärjestelmänsä toimintaa ja edistävät siten hänen terveyttään.

Pro- ja prebioottien tieteellinen tutkimus kroonisissa sairauksissa on nykyisin vilkasta. Uusia tutkimuksia julkaistaan enemmän kuin kukaan ennättää lukea.

Turun yliopiston lastenlääkärit raportoivat ensimmäisinä maailmassa, että maitohappobakteerien avulla voidaan ehkäistä lasten maitorupea eli atooppista (allergista) ihottumaa. Suomalaiset tutkijat ovat julkaisseet uutta kiinnostavaa tietoa maitohappobakteerien vaikutuksista lasten allergisiin tauteihin, hengitystieinfektioihin ja ripuliiin. Myös muissa maissa on saatu samankaltaisia tutkimustuloksia.

Probiootit tarttuvat suolen limakalvolle ja muodostavat siinä pesäkkeitä (kolonioita). Ne edistävät hyvien geenien ilmentymistä ja hoitavat siten suolen limakalvon toimintaa, mikä on tärkeää ihmisen immuunijärjestelmälle. Suolen limakalvo on osoittautunut ihmisen tärkeimmäksi immunologiseksi elimeksi, jonka merkitystä on alettu ymmärtää vasta viime vuosina. Sillä on suuri vaikutus kroonisten tautien ehkäisyssä ja jarruttamisessa ja koko ihmisen hyvinvoinnissa.

Vanhastaan tiedämme, että maitohappobakteerit ehkäisevät ripulia matkoilla ja antibioottikuurien aikana. Viime aikoina probiooteilla on havaittu tärkeä merkitys myös laihduttamisessa ja allergioissa sekä monissa tulehdustaudeissa, kuten nivelreumassa, paksusuolen tulehduksessa, Crohnin taudissa, toistuvissa virtsatietulehduksissa, ns. hiivasyndroomassa, sydän- ja verisuonitaudeissa sekä täydentävänä hoitona syöpätaudeissa ja mielenterveysongelmissa ja kroonisessa väsymyksessä. Maitohappobakteerien säännöllinen käyttö voi vähentää jopa työstä poissaoloja.

Maitohappobakteerien käyttötarkoituksia

  • antibioottikuurin aikana suojaamaan suolistoa
  • muiden lääkekuurien aikana
  • ummetuksen ehkäisyyn ja hoitoon
  • ripulin ehkäisyyn ja hoitoon syystä riippumatta
  • ärtyneen ja haavaisen paksusuolen hoitoon
  • divertikuliitin (umpipussitaudin) hoitoon
  • mahahaavaan (helicobacterium pylorin aiheuttamaan)
  • ruuansulatushäiriöihin
  • ruoka-allergioiden ehkäisyyn ja hoitoontoistuvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn
  • laktoosi-intoleranssin ehkäisyyn ja hoitoon
  • leikkausinfektioiden ehkäisyyn
  • maitoruven (allergisen ihottuman) ehkäisyyn ja hoitoon
  • astman ehkäisyyn ja hoitoon
  • kohonneen kolesterolin alentamiseen
  • sydämen ja verisuonten suojaamiseen
  • syöpätautien tukihoitoon
  • yleisen vastustuskyvyn lisäämiseen mm. virusinfektioita vastaan
  • laihduttamiseen
  • multippeli skleroosin eli MS-taudin täydentävään hoitoon
  • nivelreuman ja muiden kroonisten tulehdustilojen täydentävään hoitoon
  • autistisen tautikirjon täydentävään hoitoon
  • emätintulehdukseen
  • ahdistuksen ja masennuksen hoitoon

Mitä “prebioottinen” merkitsee?

Vuonna 1995 alettiin kutsua prebioottisiksi sellaisia sulamattomia ravintoaineita, jotka hyödyttävät ihmistä (tai eläintä) edistämällä probioottisten bakteerien kiinnittymistä, lisääntymistä ja toimintaa paksusuolessa. Inuliini ja oligosakkaridit ovat tällaisia prebiootteja. Niitä esiintyy luonnossa monissa kasveissa, muun muassa vehnässä, sipulissa, banaanissa ja sikurissa. Ravinnossa ja luontaistuotteissa olevat fruktaanit (inuliinit ja oligosakkaridit) saadaan joko uuttamalla ruoka-aineista tai syntetisoimalla ruokosokerista (liittämällä fruktoosimonomeerejä sakkaroosiin ß-fruktofuranosidaasi-entsyymin avulla). Useimmiten valmisteissa käytetyt fruktaanit ovat peräisin sikurinjuuresta tai Jerusalemin artisokasta.

Inuliiniksi kutsutaan ryhmää fruktaaneja eli fruktoosipolymeerejä, joita ruuansulatuskanavan entsyymit eivät pysty pilkkomaan. Silloin ne eivät imeydy suolesta verenkiertoon. Inuliiniketjussa voi olla 30 hiilihydraattia.

Oligofruktoosit eli frukto-oligosakkaridit (FOS) ovat 2–10 monosakkaridin yksiköstä muodostuvia hiilihydraatteja, jotka eivät sula mahalaukussa eivätkä ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat paksusuoleen ja fermentoituvat siellä. Edellä oli jo puhetta niiden vaikutuksesta maitohappobakteereiden ravitsemiseen suolessa. Lisäksi oligosakkarideilla on monia samankaltaisia vaikutuksia kuin ravintokuiduilla.

Tämä artikkeli on Luontaistuotealan ammatillisen peruskurssin aineistosta: Tri Tolosen materiaali, Maitohappobakteerit ja prebiootit, tekijä LTK, dosentti tri Matti Tolonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi