Maksa kärvistelee kuumuudessa

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

mausteetMausteet antavat terveellisellä tavalla makua, mutta kohtuus täytyy muistaa niidenkin käytössä. Tuliset mausteet ovat muotia, ja ruoka ilman valkosipulia, inkivääriä, chiliä tai cayennea alkaa olla harvinaisuus lounasravintoloissa. Maksaongelmiin liittyy usein tila, jota kiinalaisessa lääketieteessä kutsutaan ”kuumuudeksi”. Tilaan voi liittyä tulehdusta, jolloin kaikki ”kuuma” pahentaa sitä. Tilanne voi kärjistyä esimerkiksi kesähelteellä, kun saunomisen yhteydessä nautitaan alkoholia ja tulisilla mausteilla höystettyjä makkaroita. Liika kuumuus rasittaa maksaa ja verenkiertoa ja ilta voi päättyä sydänkohtaukseen.

Maksaa antioksidanteillaan hoitava kurkumakin on tulisen inkiväärin sukua, joten suuri määrä ei tuo enemmän hyötyjä vaan voi muuttua haitaksi. Mausteiden ja yrttien käytössä tarvitaan vaihtelua ja taukoja. Muista myös, että terveellisinkään ruoka tai yrtti ei sovi kaikille.

Kasveissa on myrkyllisiä ainesosia, joten mitä tahansa yrttejä ei saa käyttää. Kemiallisten lääkkeiden tapaan yrtit ja luontaistuotteetkin saattavat vaurioittaa maksaa. Perinteiset, runsaasti käytetyt mausteet ja yrtit ovat turvallisia ja kotimaiset tuottajat luotettavia. Ulkomaiset, varsinkin netin kautta tilatut tuotteet vaativat harkintaa. Jos Kiinassa voidaan sekoittaa lasten maitoon melamiinia, siellä voidaan tehdä mitä tahansa. Mutta Kiinastakin tuodaan hyviä valmisteita, ja toisaalta esimerkiksi tuttu selleri saattaa aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Tunne siis itsesi, käytä maalaisjärkeä ja kysy tarvittaessa asiantuntijalta neuvoa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti