Pakuri tuottaa huomattavan korkeita pitoisuuksia suuren molekyylipainon omaavia fenolisia yhdisteitä, jotka tunnetaan melaniineina. Melaniinipitoisuus on tutkimusten mukaan korkeampi pakurin mustassa ulkokuoressa kuin vaaleassa sisäosassa, ja sen on todettu omaavan voimakkaita antioksidanttisia vaikutuksia. Ihmisillä melaniinia esiintyy ihosssa, hiuksissa, silmän verkkokalvojen pigmenttiepiteelissä, lisäkilpirauhasissa, sisäkorvan simpukkatiehyen suonijuovassa (stria vascularius) ja käpyrauhasessa. Myös viljelymenetelmien avulla pakurikääpään on pyritty konsentroimaan korkempia pitoisuuksia melaniinia ja muita antioksidanttiyhdisteitä. Villi pakuri sisältää allomelaniineja kun taas viljelty pakuri eumelaniineja.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja