Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
- Ihotulehdukset
- Normaalin arpimuodostuksen edistäminen
- Hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukset
- Suun limakalvojen sairaudet
- Närästys
- Dyspepsia eli tarkemmin määrittelemätön ylävatsavaiva
- Mahakatarri
- Mahahaava
- Pohjukaissuolen haavauma
- Mahasuolikanavan allerginen ärsytystila
- Diarrhea eli ripulitauti
- Ärtyneen suolen oireyhtymä
- Akuutti ohutsuolitulehdus
- Paksunsuolen tulehdus
- Virtsarakon haavauma
Lukuisat eläinkokeet osoittavat, että pii ei ole myrkyllinen aine. Suun kautta annosteltuna pii ei kasaannu elimistöön eikä muodosta virtsatiehyisiin tai virtsarakkoon (piitä sisältäviä) kiviä.
Ravinnossa tai valmisteessa oleva liukoinen piihappo imeytyy nopeasti ja jakautuu koko elimistöön. Koska päivittäin piitä erittyy pois elimistöstä noin 5–30 mg, vähintään yhtä suuri määrä on piin päivittäinen tarve. Ketjuuntumaton piihappoyhdiste silikaatti imeytyy nopeasti. Noin 1–2 tunnin kuluttua annostelusta voidaan virtsassa havaita maksimipitoisuuksia. Kun terveille koehenkilöille annetaan kolloidista piiyhdistettä eli silikaattia, voidaan todeta kohoavia piipitoisuuksia virtsassa.
Suomalaisessa valmisteessa (piiselluloosageeli) kolloidisen piihapon hiukkaskoko on noin 12 nanometriä (nm).
Tämän kokoiset piihappopartikkelit on suhteellisen helppo hajottaa veteen. Pienestä koosta ja suuresta ominaispinta-alasta johtuen pii vapautuu hydrolysoitumalla nopeasti, jolloin se imeytyy tehokkaammin kuin esimerkiksi piimaan pii, joka on karkeaa, hiekkamaista piirankaisten eliöiden kuorimateriaalia. Piihappogeeli on parhaiten imeytyvä piin olomuoto. Sitä potilailleen määräävät lääkärit ovat huomanneet, että hiusten, ihon ja kynsien laatu paranee muutamassa viikossa piivalmisteen käytön alettua.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola