Miksi lihaa ja kalaa?

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Moni varmaan ihmettelee, miksi liha ja kala kuuluvat maksakuuriin. Eikö varsinkin liha ole paha kehon kuonaannuttaja, jota pitäisi välttää? Tehokkain koko kehon puhdistuskuuri saadaankin aikaan välttämällä eläinkunnan tuotteita kokonaan, ja kaikkein voimakkain vaikutus tulee mehupaastosta. Näin puhdistuskuurin voikin halutessaan toteuttaa. Esimerkiksi eettiset syyt voivat tehdä lihan syönnin mahdottomaksi, tai olet syönyt liikaa lihaa ja haluat välttää sitä kokonaan, tai olet kala-allerginen tai muuten vain koet, että kasvisruokavalio on ainoa oikea tapa puhdistaa elimistöä.

Mutta mitalilla on aina toinen puoli. Ensinnäkin mehupaastot ja muut tehokuurit ovat monelle liian rankkoja ja kynnys niiden aloittamiseen korkea. Toiseksi maitotuotteet ovat monelle suurempi ongelma kuin kohtuullinen lihan syönti. Lisäksi pelkkään kasvisruokaan perustuva dieetti ilman eläinperäisiä tuotteita saattaa muodostua liian hiilihydraattipitoiseksi ja niukkaproteiiniseksi, varsinkin jos olet pähkinöille ja manteleille allerginen eikä vatsasi siedä palkokasveja.

Maksan ongelmat ovat nyt erilaisia kuin sata vuotta sitten. Maksan rasvoittumisen ja muiden maksan häiriöiden taustalla on usein liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio, vaikka rasvalla ja monella muulla tekijällä on siinä oma osuutensa. Moni käyttää paljon viljavoittoista ruokaa (leipää, pastaa, pizzaa, leivonnaisia) ja lisäksi runsaasti makeisia, sokerijuomia, perunavalmisteita, hedelmiä ja hedelmämehuja eli liikaa hiilihydraatteja. Siinä missä ennen tarvittiin lihatonta terveysruokavaliota, saattaa nykyään olla tarpeen hyvälaatuista proteiinia sisältävä ruoka aineenvaihdunnan tasapainottamiseen. Maksan toimintaa parannettaessa tarvitaan riittävästi tärkeitä aminohappoja, ja helpoimmin ne saadaan pienestä määrästä kalaa ja linnunlihaa kasvikunnan tuotteiden lisänä. Kala ja liha pitävät hyvin yllä kylläisyyttä, mikä vähentää liiallista syömistä. Kasvisruokavaliossa keskeinen proteiinilähde palkovilja sopii joskus hyvin puhdistuskuuriin, mutta aiheuttaa monelle vatsavaivoja. Myös vilja on kasvissyöjälle merkittävä proteiininlähde, mutta sitä siis rajoitetaan hiilihydraattien vähentämiseksi.

Lihan terveellisyys tai haitallisuus riippuu määrästä ja laadusta. Liha ja varsinkaan kala eivät sinänsä ole haitallisia, vaan ihmisen luonnollista ruokaa. Liiallinen, huonolaatuinen ja väärin valmistettu liha ja varsinkin lihavalmisteet sairastuttavat. Maksan puhdistuskuurissa jätetään ehdottomasti pois kaikki makkarat, leikkeleet ja muut teolliset lihavalmisteet sekä kaikki paistettu ja käristetty liha. Kalaa tai linnunlihaa käytetään sopiva määrä, enintään 100 g päivittäin, tai korvataan sekin kasviproteiinilähteillä. Sekä kala että broileri, kana tai kalkkuna ostetaan naturel-muodossa ilman mausteita ja kastikkeita, joiden laatu ei täytä hyvän ruoan kriteereitä. Jos koet vaikeaksi luopua marinoidun lihan mausta, on jo korkea aika totutella eroon koukuttavista teollisista aromeista ja maustaa ruoka aidoilla terveyttä edistävillä mausteilla. Parasta ruokaa saat valitsemalla kokonaisen kanan tai broilerin tai irtomyynnistä rintafileitä tai koipipaloja. Suojakaasuun pakattujen limaisten tuotteiden haju kertoo, että laatu ei ole parasta, vaikka mikrobiologinen turvallisuus taataan. Keittämällä linnun tai muun lihan luineen saat liemestä arvokkaita kivennäisaineita.

Luomua kannattaa valita, jos mahdollista, mutta tavallinenkin kotimainen lintu kelpaa, koska luomun saatavuus on vähäistä. Suomalaisessa broilerin tuotannossa ei käytetä antibiootteja rutiininomaisesti kuten muualla maailmassa, vaan lintujen vastustuskykyä vahvistetaan probioottibakteereilla. Broilerien tuotantotavoissa on paljon parannettavaa, ja mieluummin söisimme vapaana ja iloisena eläneen linnun lihaa. Tosin sellainen ei kaikille edes maistu, kun on totuttu niukasti liikkuneen broilerin pehmeään, valkoiseen rintapaistiin. Kiitollisuuteen on kuitenkin aihetta, kun voimme esittää niin paljon vaatimuksia ja tehdä valintoja.

Eri kalalajeja käytetään vaihdellen: lohi, siika, kuha, hauki, muikku, silakka, ahven, tonnikala, turska, sardiini jne. Tölkkikalaakin voi satunnaisesti käyttää, mutta valitse laadukas, veteen säilötty tuote ja lisää kalaan tuoretta öljyä. Mikään rasva ei selviä purkin steriloinnissa laadukkaana, ja varsinkin auringonkukkaöljyn herkät monityydyttymättömät rasvahapot muuttuvat jopa haitallisiksi.

tm_s243_72_76

Jos haluat käyttää punaista lihaa, valitse riistaa tai luomulihaa ja rajoita määrä enintään kolmeen pieneen ateriaan viikossa. Maksaa hoidettaessa lihaa ei koskaan paisteta rasvassa tai käristetä, jolloin ruoasta ja varsinkin rasvasta tulee vaikeasti sulavaa. Pannulla voi halutessaan hauduttaa matalalla lämmöllä. Rasvan ja veden seoksessa haudutus tuottaa maukasta ja terveellistä syötävää. Vältä teflonpannuja ja hylkää kokonaan naarmuuntuneet teflonastiat, joista irtoaa ruokaan haitallisia yhdisteitä. Mikroaaltouunin käsittely muuntaa ruoan luonnollisen rakenteen. Herkullisuus luodaan laadukkailla raaka-aineilla ja mausteilla.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti