Mitä hyötyä on kversetiinistä ja perillasta?

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

Allergiapotilaiden määrä näyttää edelleen lisääntyvän vuosi vuodelta. Suomen markkinoille on saatu merkittävä yhdistelmä: kversetiini ja perilla. Kversetiini on flavonoideihin kuuluva hapettumista estävä aine, antioksidantti, jota on mm. omenan kuoressa, teessä ja sipulissa. Kversetiini on luonnon oma ”antihistamiini”, joka vähentää elimistön omaa histamiinin eritystä, joten se hillitsee tulehdus- ja allergiaprosesseja. Normaalisti kversetiiniä saa ruoasta noin 100 milligrammaa päivässä. Ravintolisien kautta sitä voi saada jopa useita grammoja. Kannattaa keskustella ensin ravintolisiin perehtyneen terveydenhoidon ammattilaisen kanssa, jos haluaa käyttää terapeuttisia määriä kversetiiniä.[1]

perilla

Perilla

”Suomalaisen ravinnon kversetiinistä suuri osa saadaan sipulista. Eniten kversetiiniä on sipulin uloimmissa kerroksissa, jotka useimmiten poistetaan ihan puhtaussyistä. – – Hedelmistä omenassa, kirsikassa, luumussa ja aprikooseissa on runsaasti erilaisia fenoliyhdisteitä. Määrät ovat suurimmat omenan värikkäässä kuoriosassa, joka usein kehotetaan poistamaan ennen nauttimista. Monissa marjoissa kuten viinimarjoissa, mustikoissa ja karpaloissa on paljon varsinkin antosyanidiineja ja proantosyanidiineja. Marjojen kuorissa flavonoidipitoisuus on suurin. Tästäkin syystä marjat kannattaa nauttia kokonaisina mieluummin kuin mehuina silloin kun se on mahdollista. – –”[2]

Kversetiini on siis eräs yleisimmistä flavonoideista, jota saadaan myös punaviinistä ja vihreästä teestä.

Perilla (Perilla frutescens) on itäaasialainen vihannes-, öljy- ja rohdoskasvi, jota on käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Sitä on käytetty tulehdussairauksien, yskän, pahoinvoinnin, malarian ja myrkytysten hoitoon, mutta nykyisin sillä hoidetaan pääasiassa allergiaoireita. Perillasta tehty uute voi tehostaa elimistön sietokykyä siitepölyä ja muita allergeenejä vastaan (mm. kotipöly, ulkopöly, eläinpöly, tekstiilipöly, homepöly, ilman saasteet).

Miten perilla vaikuttaa?

Se vaikuttaa allergiaan kahdella tavalla:

  1. Se estää leukotrieenien muodostumista arakidonihaposta estämällä lipoksigenaasientsyymin aktivoitumista. Leukotrieenit ovat välittäjäaineita, jotka käynnistävät allergisia reaktioita.  Sitä syntyy S-lipoksigenaasientsyymin vaikutuksesta. Perillansiemenuute estää juuri tämän entsyymin aktiviteettia.
  2. Sen lisäksi perillalla on antihistamiininen vaikutus. Se on nimittäin proantosyaniidia sisältävä siemenuute. Se kuuluu ns. olikomyelisiin proantosyanidiiniyhdisteisiin, jotka nekin ovat flavonoideja. Ne lisäävät verisuonten läpäisevyyttä, vähentävät turvotusta ja nesteen kertymistä ja alentavat myös histamiinin muodostusta.

[1] Boots, A.W. & Haenen, G.R. & Bast, A.: Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 13;585(2–3):325-37(2008).

[2] Aro, Antti: Flavonoidien lähde. 100 kysymystä ravinnosta. 4.3.2013. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00041

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola