Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Lakritsin ainesosat lisäävät limaa erittävien solujen määrää, parantavat liman laatua ja suojaavat suoliston limakalvoa. Ne lisäävät epiteelisolujen elinikää parantaen myös verenkiertoa mahasuolikanavan limakalvoissa sekä tehostavat mahahaavan paranemista. Lakritsin ainesosat voivat muodostaa tiiviin limakerroksen hengitysteiden ja mahasuolikanavan limakalvoille. Suusta alkava ruoansulatuskanava on tärkeä ravinnon kulkuväylä. Suussa elää noin 500 erilaista pieneliötä eli mikrobia. Osa niistä on vaikutukseltaan tauteja aiheuttavia eli patogeenisia. Osa niistä pääsee leviämään hengitysteiden alueelle. Suuontelon kautta kulkeva päivittäinen ruoka ja juoma vaikuttavat usein jossakin määrin hengitysteihin. Samoin suuontelon sairaudet, esimerkiksi posken limakalvojen, kielen ja ikenien tautitapahtumat sekä amalgaamipaikoista höyrystyvä elohopea vaikuttavat hengitysteihin.
Mikstuurassa rohdosten ainesosien perusaineena ja kuljettajana on ns. yhdistelmägeeli, joka muodostuu piihappo- ja selluloosageelien yhteisistä ominaisuuksista. Se ei ehkäise vitamiinien eikä hivenaineiden imeytymistä. Se ei myöskään kuivata suuta.
Mikstuura sisältää 3,5 % piidioksidia, joka yhdessä karmelloosin kanssa muodostaa ohuen limakalvoja suojaavan piihappo-selluloosakalvon. Piigeeli yksinään saattaa estää vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä ja kuivattaa suun limakalvoja. Karmelloosi on luonnonmukainen kalvoja muodostava selluloosavalmiste. Sen valmistukseen käytetään kuusen ja/tai pellavan orgaanisia kuituja. Se on täysin luonnonmukainen aine kuten piigeelikin. Perusaineina olevat piihappo- ja karmelloosigeelit neutraloivat suuhun nousevia happamia mahanesteitä ehkäisten refluksioireita, kariesta ja limakalvojen haavaumia.
Mikstuuran useimmat vaikuttavat aineet on tislattu haihtuviksi öljyiksi. Niiden eteeriset ainesosat leviävät hengitysteiden eri osiin, kuten nenään, nenän sivuonteloihin, nieluun, kurkkuun, äänihuulin ja alahengitysteihin. Jotta vaikutukset leviäisivät nopeasti laajoille alueille, on suositeltu, että mikstuura nautitaan siten, että 21⁄2–10 millilitran kerta-annosta pidetään suussa noin 2 minuuttia.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola