Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.
Pakurin musta kuorikerros sisältää erilaisen ravinneprofiilin ja aktiivisten yhdisteiden spektrin, kuin pakurikasvannaisen vaaleanruskea sisäosa. Venäjällä musta kuoriosa on kansanlääkinnässä välillä erotettu vahvempaa lääkinnällistä käyttöä varten ja sitä on hyödynnetty pääasiassa tinktuuroiden eli alkoholiuutteiden valmistamiseen.
Pakurin vaalea sisäosa sisältää runsaasti arvokkaita polysakkarideja, jotka tarjoavat etenkin immuunijärjestelmän tomintaa sääteleviä ja vahvistavia ominaisuuksia. Pakurin sisäosan yhdisteet ovat vaikutukseltaan pääasiallisesti toonisia eli yleiskuntoa kohottavia ja sääteleviä. Pakurin mustan kuoren väripigmentit, triterpeenit ja kromogeeninen kompleksi taas sisältävät enemmän voimakkaita ja todennäköisesti vahvemman terapeuttisen potentiaalin omaavia yhdisteitä. Pakurin kuorikerroksen ja sisäosan tarkempia eroja voit vertailla s. 71 taulukon avulla.
Pelkästä tummanruskeasta sisäosasta keitetty pakuritee on haaleamman väristä ja pehmeämmän makuista kuin sekä kuoriosasta että sisäosasta keitetty tee. Tämä johtuu kuorikerroksen sisältämien fenolisten yhdisteiden ja terpeeneiden kitkeristä aromeista, joita pakurin sisäosasta keitetyssä teessä esiintyy selkeästi vähemmän. Musta kuoriosa on kaikkein kätevin rapsutella pakurin pinnalta pois hyödyntäen näppärää oksasahaa. Muruset kannattaa rapsutella suoraan sopivaan kulhoon tai pahvilaatikkoon, josta ne on helppo kerätä talteen.
Osa sieniasiantuntijoista suosittelee pakurin mustan kuoriosan poistamista ja pelkän vaalean sisäosan hyödyntämistä pitkäaikaista ja säännöllistä käyttöä varten. Nykyään saatavillamme olevien tutkimusten valossa sekä mustan kuorikerroksen että vaalean sisäosan käyttö on kuitenkin paras tapa hyödyntää pakurin tarjoamia laajoja ominaisuuksia. Tämä on myös selkeästi vallitseva suositus pakuria käsittelevässä uudemmassa kirjallisuudessa. Pakurikasvannaisen mustan kuoriosan voi halutessaan rapsutella erilleen käävän pinnalta.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan täysin ilman postikuluja tänään koodilla ”pakuri”! Nyt -15% edullisemmin!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja