Nitrosamiinit syövän aiheuttajina

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa  kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Nitrosamiinit syövän aiheuttajina

Nitrosamiinit ovat aineita, joilla tiedetään oleva osuutensa maha-, virtsarakko- ja ruokatorvisyövän synnyssä. Niitä muodostuu helposti muista yhdisteistä, joita on paljon elintarvikkeissa, lääkkeissä, kosmeettisissa tuotteissa ja ympäristössä. Monissa kasviksissa ja juomavedessä on nitraatteja. Niistä muodostuu esimerkiksi bakteerien vaikutuksesta vaarallisempia nitriittejä. Nitriitit ovat tehokkaita säilöntäaineita, minkä takia niitä lisätään elintarvikkeisiin. Nitriitit ovat sellaisinaan jonkin verran myrkyllisiä ainakin pikkulapsille, mutta luonnon amiinien kanssa reagoidessaan niistä syntyy vaarallisempia aineita, nitrosamiineja, jotka ovat karsinogeeneja. Ravinnon C-vitamiini estää niiden syntyä.

Sairaustiloissa, joissa mahalaukku erittää vähän suolahappoa, nitrosamiineja kehittyy helpommin. Hapottomilla potilailla tavataan tavallista enemmän mahasyöpää, jonka eräs syy on ilmeisesti juuri nitrosamiinien liikamuodostus. Koska ravinnossa on usein karsinogeeneja, mahalaukun ja suoliston alueella pitäisi olla riittäviä määriä C-vitamiinia niiden vaikutusten estämiseksi.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>