Oireiden avulla diagnoosiin

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Käytännössä diagnoosiin päädytään esitietojen perusteella, kun elimelliset sairaudet on suljettu pois.

Keskeisintä on tarkka oireiden analyysi. Ärtyvän suolen oireyhtymän tärkeimmät oireet ovat vatsakipu, ulostamishäiriöt, kuten ummetus, pienivolyyminen ryöpsähtelevä ripuli, turvotuksen tunne vatsan alueella sekä kivuliaat ilmavaivat.

Oireyhtymä voidaan jakaa pääasiallisen oireen mukaisesti ummetuspainotteiseen, ripulipainotteiseen ja vaihtelevaan muotoon. Jälkimmäiseen kuuluu sekä ummetus- että ripulijaksoja. Osalla potilaista pääasiallisin oire on vatsakipu. Osalla kipua ei tunnu, mutta epämääräistä vatsavaivaa tuntuu. Vatsavaivoilla tarkoitetaan epämiellyttävää vatsatuntemusta, jota potilas ei kuvaile kivuksi.

Kivut saattavat tuntua epämääräisinä koko vatsan alueella. Joskus ne tuntuvat voimakkaina kramppeina. Paksusuolen ärsytys pernan mutkassa saattaa aiheuttaa sepelvaltimokipua muistuttavan oireen ja maksanmutkan ärsytys oikean puoleista ylävatsakipua.

Tyypillinen oire on vatsan turvotteluun liittyvä kipu, jota ulostaminen tai ilman purkautuminen peräaukosta helpottavat. Nykyään ärtyvän suolen oireyhtymän diagnoosi perustetaan kliiniseen taudinkuvaan, kun aikaisemmin diagnostiikka perustui pitkälti muiden sairauksien poissulkemiseen. Nykyään IBS:n tyypillisille oireille on asetettu seuraavat ns. ROOMA III-kriteerit:

Viimeisten 3 kuukauden aikana vähintään kolmena päivänä kuukaudessa vatsakipua tai vatsavaivaa, joka täyttää vähintään kaksi seuraavista kriteereistä.

Vatsakipu tai -vaiva

  1. helpottaa ulostamisen jälkeen
  2. liittyy ulostamistaajuuden muutokseen
  3. liittyy ulosteen konsistenssin muutokseen

Diagnoosia tukevia oireita

  • poikkeava ulostamistiheys (yli 3 kertaa/vrk tai alle 3 kertaa/ viikko)
  • poikkeava ulostuksen koostumus (kova, kiinteä, löysä tai vetinen)
  • poikkeava ulostamistapahtuma (äkillinen ulostustarve, ponnistelu tai tunne suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä)
  • limaiset ulosteet ja vatsan turvotus

Edellä mainittujen oireiden perusteella voidaan asettaa diagnoosi, mutta virhediagnoosista varoittavia merkkejä ovat mm jatkuva ripuli (voi olla IBS-ripuli), vaikea ummetus, veriulosteet, laihtuminen, anemia, kuumeilu, yöllinen tai jatkuvasti paheneva oireilu, uusi IBS-oire yli 45-vuotiaalla, suvussa paksusuolisyöpää, keliakiaa tai tulehduksellisia suolistosairauksia.

Yhdysvaltalainen alan tutkijayhteisö The American College of Gastroenterology (ACG) on vuonna 2002 antanut käytännön lääkärin työtä helpottavan tautimääritelmän: IBS määritellään sellaiseksi vatsavaivaksi, johon liittyy muuttunut suolen toiminta.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola