Onko lisäproteiinivalmisteiden käytössä vaaroja?

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

proteiini_jauheetLisäproteiinit ovat pääsääntöisesti vaarattomia, jos noudatetaan annettuja suosituksia. Lihaskuntoa harrastavien ihmisten proteiinin tarve voi nousta tasolle 1,6–2 g/kg/vuorokausi. Jos lihasrasitus on säännöllisesti selvästi pienempää, tämän tason proteiinin saanti on ilmeisesti liikaa.

Ihmisen fysiologinen proteiinin tarve on selvästi alle gramma ihmisen painokiloa kohti, eli esimerkiksi 70-kiloinen ihminen pärjää noin 70 grammalla tai alle proteiinia vuorokaudessa. Jos proteiinien saanti ylittää selvästi suosituksen (yli 25 % energiasta tai 1,5 g/kg), ruokavalio luokitellaan runsasproteiiniseksi. Sellainen ruokavalio saattaa rasittaa maksaa ja munuaisia.

Kaikki normaalin proteiinisynteesin yli jäävät aminohapot maksan täytyy hapettaa tai muuttaa glukoosiksi ja rasvaksi. Jatkuva ylenmääräinen proteiinien nauttiminen voi johtaa säätelymekanismien pettämiseen. Runsasproteiiniset ruokavaliot eivät useinkaan ole tarpeen. Pitkään käytettyinä niistä ei ole hyötyä, ja ne saattavat olla haitallisia.

Kun terveellä aikuisella jatkuva runsas, erityisesti eläinproteiinien saanti ylittää tarpeen rajan, albumiinia alkaa erittyä lisää virtsaan. Veriplasman proteiineista suurin osa on albumiinia, ja virtsaan erittynyt proteiini on lähes yksinomaan albumiinia.

Joissakin tilanteissa, etenkin diabeteksen tai verenpainetaudin yhteydessä, jo paljon pienemmät määrät osoittavat, että munuainen ei voi hyvin. Munuaisten veren virtauksen lisääntyminen auttaa munuaisia selviytymään lisääntyneestä urean ja typen erityksestä. Tilanteen jatkuessa munuaisten toiminta saattaa heiketä.

Rusasproteiininen ruokavalio lisää myös typen eritystä suoleen, jolloin typpeä käsittelevien bakteerien määrä lisääntyy. Bakteerit puolestaan saattavat osallistua ohutsuolen seinämän soluille haitallisten aineenvaihduntatuotteiden muodostamiseen, mikä on mahdollinen selitys paksunsuolensyövän ja punaisen lihan käytön välillä. Imeydyttyään proteiinit kulkevat vapaina porttilaskimosta maksaan ja muihin kudoksiin.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola