ORAC-arvo (Oxygen Radical Absorbance Capacity) on yksi tapa mitata ravinnon antioksidanttipitoisuutta. USDA (United states department of agriculture) julkaisi vuonna 2010 listan korkean ORAC-arvon ravintoaineista. 2012 lista vedettiin kuitenkin pois, sillä elintarvike- ja lisäravinneteollisuusyritykset käyttivät sitä häpeilemättömästi hyödykseen markkinoinnissa. Mittaustapoja on monia ja standardit puuttuvat. Näyttöä siitä, toimiiko jokin ravintoaine ihmiselimistössä samoin kuin laboratoriotesteissä odotellaan yhä. Näiden ORAC-lukujen valossa esimerkiksi iso läjä verkostomarkkinointifirmoja hehkuttaa maailmalla pakurikäävän olevan parannus lähes jokaiseen ihmiskehon vaivaan. Eri ORAC-lukuja vertaillessa on myös hyvä vertailla ruokien realistisia käyttömääriä. Marjoja on helppo syödä joka päivä pirtelön joukossa 200 g. Toisaalta esimerkiksi litra pakuriteetä uppoaa kuin itsestään pirtelön-, keiton-, tai kahvin pohjaksi joka päivä.
Keskeisimpänä ajatuksena kaikkien korkean antioksidanttisuuden omaavien ruokien kohdalla on kuitenkin se, että ne vaikuttavat spesifisti elimistön tiettyjen elinten ja järjestelmien toimintaan. Ajatus siitä, että jokin ruoka, marja tai yrtti olisi itsessään ylivoimainen sen korkean antioksidanttipitoisuuden vuoksi ei pidä paikkansa. Yhdistelemällä marjojen, vihanneseten, hedelmien, pakurin ja etenkin lukuisten maustekasvien hyötyjä, luodaan keholle laaja-alainen kyky suojata terveitä soluja eri puolilla kehoa haitalliselta oksidatiiviselta stressiltä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja