Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Vuonna 1981 syntynyt potilas tuli vastaanotolle toukokuussa 2008. Hänellä oli pitkä tautihistoria. Varhaislapsuudesta lähtien oli ollut infektioita. Keuhkokuumeita oli ollut toistakymmentä kertaa. Kaikkiaan infektioita oli ollut 5–10 kertaa vuodessa eli kaikkiaan 125–250 antibioottikuuria. Infektiot olivat selvästi tihentymään päin. Infektioihin oli vaikuttanut homealtistus.
Astma todettiin kymmenkunta vuotta sitten. Refluksitauti ja krooninen vatsakatarri todettiin viitisen vuotta sitten. Suolisto-oireita oli ollut viitisen vuotta. Vatsa oli usein turvoksissa.
Valitsin laajavaikutteiset aloituslääkkeet, jotta infektioiden taustatekijöihin voitaisiin vaikuttaa nopeasti. Kun mittaustulokset valmistuvat, lähetin vastauskirjeen mukana täydentävät ravintolisäreseptit.
Tukilääkityksen vaikutukset tulivat esille nopeasti muutamien viikkojen aikana. Yhtään infektiota ei ollut tullut. Lääkityksen alkuviikkoina hän hikoili voimakkaasti öisin. Hiki tuoksui usein homeelta. Kahden kuukauden aikana liikahikoilu loppui yhtäkkiä. Potilaan iho oli tullut selvästi terveemmäksi. Lääkitys aloitettiin nauttimalla AO-juomaa: pakastepala eläinlesitiiniuutetta (2 500 mg) + 3 palaa viherravintovalmistetta + palautusjuomajauhetta 50 g noin 1⁄2 litrassa vettä. Juoman vaikutus oli tuntunut tehokkaalta. Hän kuvaili oloaan: ”Minulle on tullut uusi pää. Pään vaihtokin taitaa onnistua.”
Potilaan 5–6 vuotta jatkuneet refluksioireet loppuivat, kun hän nautti nestemäistä piihappovalmistetta. Mikään aiempi lääkevalmiste tai lisäravinne ei ollut tehonnut yhtä nopeasti.
Sen jälkeen otettiin käyttöön apteekin valmistama hivenainevalmiste (sisältää seleeniä, kromia ja vanadiinia) sekä E-vitamiini. Niiden vaikutuksesta alkoi hikoilu.
Tukilääkityksen alettua lihasvoimat selvästi vahvistuivat. Ubikinonin mittauksessa todettiin matala taso: 0.55 μmol/l (tavoitetaso noin 1.5). Kun lääkitys 100 mg:n kapselilla alkoi, potilas koki ikään kuin heränneensä. Hänelle tuli hyvin selkeä hyvänolon tunne ja energinen olo heti, kun ubikinonin käyttö alkoi. Hän pystyi tehostamaan lihasharjoituksiaan.
Rasvahappomittausten perusteella lääkitykseen lisättiin kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä 15 ml päivässä. Lääkitykseen kuului kalanmaksaöljy 15 ml/ päivä. Lisäksi ohjelmassa oli apteekin valmistama A-vitamiinitabletti, joka sisälsi 25 000 kansainvälistä yksikköä (KY) A-vitamiinipalmitaattia. Kun 100 tabletin pakkaus loppui, lääkityksessä oli viikon tauko.
Sinä aikana potilaasta tuntui, että hän tarvitsisi tätä valmistetta. Silmien näkökenttään oli alkanut tulla jonkin verran sumuisuutta. Iho ei tuntunut aivan terveeltä. Tukilääkityksen aikana astmalääkkeen tarve väheni selvästi ja hän pystyi lopettamaan sen kesällä 2008.
Vastaanotolla tammikuussa 2009 potilas kertoi, että marjajauheita sisältävän pellavarouheen vaikutuksesta suolisto tyhjeni aamuisin kellontarkasti ja toistuvastikin päivän mittaan. Ei ollut ripulia, ei ummetusta eikä ilmavaivoja. Hän totesi, että uloste näytti vaaleammalta ja muistutti lapsen kakkaa. Myös haju on muuttunut lapsen kakan hajuiseksi.
Hoitoon tullessaan potilas oli arvioinut, että hänen työtehonsa oli huomattavasti heikentynyt (2:n tasolle asteikolla 0–10). Tammikuussa 2009 hän arvioi työtehonsa nousseen erittäin hyväksi (9/10).
Laajaspektrisen yksilöllisen ravitsemushoidon vaikutukset monisairailla saattavat olla varsin tehokkaita ja nopeita. Potilas oli kärsinyt toistuvista infektioista. Tiedetään, että niihin liittyy usein matala-asteinen jälkitulehdus. Uudet inflammaatiot aktivoivat ja vaikeuttavat tulehdusta.
Suurella osalla hoitoon tulevista potilaista, jotka kärsivät toistuvista tartuntataudeista, infektiot harvenevat tai loppuvat, ja antibioottihoitojen tarve vähenee tai loppuu. Vuosia jatkunen väsymyksen, ainaisen sairastelun ja heikentyneen työkyvyn ei tarvitse ollakaan lopullinen kohtalo. Onnistuneen ravitsemushoidon myötä monille potilaille tulee erityisen hyvä olo. Työteho paranee, ja he haluavat entistä enemmän liikkua. Monien potilaiden tehokas paraneminen osoittaa, että hyvällä ravitsemushoidolla moniin tautitapahtumiin liittyvä matala-asteinen tulehdus voidaan ”sammuttaa”.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola