Sienet ovat näytelleen merkittävää roolia kiinalaisessa ruokakulttuurissa ja lääkinnällisissä järjestelmissä todennäköisesti jo yli 7000 vuotta. Kiinan lisäksi Japanissa ja Malesiassa sieniä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin huomattavan pitkään, mutta maiden historiallisesta käytöstä on huomattavasti vähemmän julkaisuja verrattuna Kiinaan. Aasiassa etenkin helposti saatavilla olevia sieniä on hyödynnetty lukuisten hapatteiden valmistamiseen, jonka lisäksi lääkinnälliset sienet ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta aina näihin päiviin saakka.
Yli 3000 vuotta vanhassa perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (TCM) lääkinnällisiä sieniä on käytetty arvostettuina rohdoksina erittäin pitkään. Keskeisimpinä lajikkeina klassisissa kirjallisissa teoksissa mainitaan seuraavat sienet: lakkakääpä (Ganoderma lucidum), kiinanloisikka (Ophiocordyceps sinensis), Wolfiporia cocos, Grifola umbellata, Tramella fuciformis, Polyporus mylittae ja Calvatia lilacina. Vanhassa lääkinnällisessä järjestelmässä sienet on nähty yleisesti arvokkaiksi rohdoksiksi, jotka toimivat toonikumeina, vahvistaen yleiskuntoa ja tukien kehon homeostaasia (tasapainotilaa). Rohdosten kategoriaa kutsutaan Kiinassa nimellä fu zheng (suom. ”ylläpitää tasapainoa”) ja englanniksi näistä rohdoskasveista käytetään usein nimitystä tonic herbs (toonikumit) tai adaptogenic herbs (adaptogeenit).
Kiinalaisen lääketieteen käyttämistä sienistä lakkakääpä (Ganoderma lucidum) on kiistatta kuuluisin ja arvostetuin. Sieni tunnetaan Kiinassa nimellä ling zhi ja Japanissa nimellä reishi. Siitakesienten käytöllä on Aasiassa lakkakäävän lisäksi erittäin pitkät perinteet ja sieni onkin herkkusienen jälkeen maailman viljellyin sieni, kattaen 14 % koko maailman sienten tuotannosta. Tänä päivänä yli 35 miljoonaa ihmistä työskentelee Kiinassa sieniteollisuuden parissa. Vain 25 vuotta sitten sienten tuotantomäärä oli noin 150 kertaa pienempi.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja