Pidän henkilökohtaisesti tätä kappaletta kirjan tärkeinpänä osuutena. Opit seuraavilla sivuilla herkullisia reseptejä pakurin käyttämiseen vesiuutteita hyödyntäen. Vesi on erittäin hyvä liuotin, joka on yksinkertaisin, halvin ja helpoin kotona saatavilla oleva pohja, johon pakuria voi uuttaa terveyttä edistävien ainesosien imeytyvyyden varmistamiseksi. Noin 40 % pakurin sisältämistä tehoaineista liukenee hyvin veteen. Toisaalta monet pakurin sisältämät yhdisteet, kuten kasvisterolit, betuliinihappo, betuliini ja melaniini eivät liukene kovin hyvin veteen, minkä johdosta myös muilla uuttomenetelmillä on ehdottomasti paikkansa pakurin kokonaisvaltaisten vaikutusten hyödyntämisessä.
Pakuria on keitetty teeksi ja siitä on valmistettu vesiuutteita ympäri maailmaa huomattavan monella eri menetelmällä ja reseptillä. Yhtä oikeaa tapaa pakuriteen valmistamiseen ei varmasti ole olemassa ja valmistustapojen välisiä nyansseja laadukkaan pakuriuutteen valmistamiseen on loputtomasti.
Tänä päivänä pakuriteetä käytetään lukuisin eri tavoin aina keittojen, kahvin ja eri lisukkeiden keittämisestä hiusten värjäämiseen käytettyjen väriaineiden pohjaksi (ekokampaamot).
Vaikka pakurista keitetystä juomasta käytetään yleisesti puhekielessä nimeä pakuritee, on ilmaisu sinällään epäkorrekti, koska pakurista uutettu juoma ei luonnollisesti sisällä lainkaan teepensaan lehtiä (Camellia sinensis). Yrttilääkinnässä tarkempi termi pakurista korkeissa lämpötiloissa keitetylle ”teelle” on dekokta. Ilman lämpötilaa valmistettua vesiuutetta taas voidaan kutsua kylmäinfuusioksi, kylmähauteeksi tai kylmävesihauteeksi. Luettavuuden ja selkeyden vuoksi olen käyttänyt tässä kirjassa kuitenkin pääasiassa sanaa ”pakuritee”, kuvaamaan rohdoksesta kuumavesiuutettua juomaa.
Vesiuutteita voidaan valmistaa keittämällä pakuria isoina palasina, rouheena tai jauheena joko tuoreena tai kuivattuna. Jauheesta keitetyn pakuriteen valmistamisesta syntyvää sakkaa käytettiin Siperiassa perinteisesti antibakteerisena ja ihon kuntoa parantavana hauteena. Henkilökohtaisesti suosittelen sakan hyödyntämistä pääasiassa alkoholiuutteiden valmistamiseen.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja