Pakuri Kiinassa

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakuria on käytetty Kiinassa perinteisesti pääasiassa maan pohjoisosissa ja sen käyttö on lisääntynyt merkittävämmin vasta viime vuosikymmeninä. Tätä ennen lakkakääpä on ollut kiistatta keskeisin ja arvostetuin lääkinnällinen sieni Kiinassa. Hyvänä kakkosena tulevat mm. siitake ja kiinanloisikka (Ophiocordyceps sinensis).

pakuritee_kiina

Monissa internet- ja kirjallisuuslähteissä pakurin perinteisen nimen kerrotaan olevan Kiinassa ”yrttien kuningas” (engl. King of herbs), ”kuolemattomuuden sieni” (engl. Mushroom of immortali- ty) tai ”arvokas lahja luonnosta” (engl. A precious gift from nature). Suhtaudun itse varauksella näihin markkinointinimiin. En ole löytänyt etnomykologisesta (sienten kulttuurihistoriallisesta) kirjallisuudesta mitään vahvistusta näille nimityksille, mutta varmaa on, että King of herbs -nimitystä on käytetty pitkään lakkakäävästä. Tämä ei luonnollisesti tarkoita, ettei pakuria olisi arvostettu pitkään tehokkaana rohdoskasvina. Näiden nimien käyttö ei kuitenkaan ole perusteltua historiaan vedoten.

Internet- ja kirjallisuuslähteissä kerrotaan myös usein kiinalaisen munkin, Shen Nongin mainneen pakurin perinteisen kiinalaisen lääketieteen keskeisimmässä klassikkoteoksessa (Shen Nong Ben Cao Jing). Tämän maanviljely- ja lääkekasvikirjan uskotaan olevan peräisin vuodelta 2800 eaa. Osa tutkijoista taas uskoo teoksen olevan kokoelma 300 eaa. ja 200 jaa. välillä kirjoitettuja tekstejä. Alkuperäistä teosta ei enää ole olemassa, mutta sen kerrotaan sisältäneen 365 eri lääkekasvia ja niiden vaikutusta.

Pakurin asema arvostetussa ja vanhassa kirjassa toki kuulostaa hyvältä, mutta ainakaan kiinankielisillä hauilla varhaisimmassa saatavilla olevassa versiossa tai englannninkielisessä käännöksessä The Divine Farmer’s Materia Medica, ei löydy mainintaa pakurista.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sieniä luokitellaan niiden yleisen laadun lisäksi kuuden eri värin perusteella; valkoinen, punainen, purppura, musta, sininen ja vihreä. Jokaisen värin uskotaan vastaavan tiettyjä sairauksia ja esimerkiksi punainen linkittyy sydämen toimintaan, vihreä maksan ja sapen toimintaan. Pakurin musta väri taas linkittyy munuaisten toimintaan.

Pakuri perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (TCM):

  • Vahvistaa kaikkia kolmesta aarteesta (Qi, Jing, Shen)
  • Ensisijainen toonikumi (engl. Primary tonic herb)
  • Elinten meridiaanit: Sappi, sydän, keuhkot

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja