Pakurihunaja

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Ainut tapa miten olen itse käyttänyt pakuria sellaisenaan hieman säännöllisemmin, on hunajassa ”liotettuna”, jolloin pakurin kova rakenne pehmenee kokemusteni valossa melko mukavasti. Hunajaan sekoitettu rohdoskasvien kombinatio on yleisesti loistava reissueväs joka kulkee mukanani käytännössä aina. Pakurihunaja ja valmiisiin annospusseihin pakatut lääkinnälliset sieniuutteet: lakkakääpä (Ganoderma lucidum), kiinanloisikka (Ophiocordyceps sinensis) sekä useiden eri sienten sekoitukset ovat osa vakiovarastoa, joka reppuni sivutaskusta löytyy käytännössä aina. Syksyllä valmistan suosikkihunajaani sekoittamalla kotimaisen hunajan joukkoon nokkosensiemeniä, hienoksi jauhettua pakuria sekä laajan spektrin eri lääkinnällisten sienten uutejauheita.

Tieteellisiä tutkimuksia tai analyysejä pakurihunajan vaikutuksista ei ole tehty, mutta henkilökohtaisten käyttökokemusteni valossa hunaja pehmentää kitiinisolukkoa samaan tapaan kuin maitohappokäyminen. Tämä saattaa parantaa arvokkaiden ravinteiden bioaktiivisuutta ja toisten mielestä myös hunajan suutuntumaa.

Terapeuttisesta näkökulmasta tarkasteltuna hunaja sisältää tyypillisten ravinteiden, kuten kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinisen lisäksi paljon negatiivisesti varautuneita vety-ioneja, joilla on kyky kosteuttaa keuhkorakkuloitamme. Osaltaan tämän vuoksi hunajaa on käytetty pitkään ylähengitysteiden ”voiteluun” yskän ja kurkkukipujen aikana. Vuonna 2014 julkaistussa tutkimusyhteenvedossa hunajan todettiin olevan vähintään yhtä tehokas lääke lasten yskän hillitsemiseen kuin muutamien tyypillisten apteekin yskänlääkkeiden (dekstrometorfaani ja levodropropitsiini).

Hunajassa on huomattavan paljon herkkiä entsyymiyhdisteitä, jotka eivät siedä korkeita lämpötiloja. Tämän vuoksi en suosittele lisäämään hunajaa esimerkiksi kuuman pakuriteen joukkoon.

Kokonaisia vaniljatankoja kannattaa myös ehdottomasti kokeilla hauduttaa hunajan joukossa. Tämä on yksi loistavan raakasuklaan valmistamisen salaisuuksista joita en ole paljastanut kovin usein. Pilko vaniljapavut auki, jotta saat kasvista esille enemmän liukenevaa pinta-alaa. Anna pieneksi pilkottujen vaniljatankojen uuttua hunajassa muutaman viikon ajan välillä ja käytä aromikasta vaniljahunajaa raakasuklaan valmistamiseen, pirtelöiden makeuttamiseen tai syö sellaisenaan.

Hienojakoinen pakurijauhe, nokkosensiemenet ja aito vanilja ovat mainioita rohdoksia sekoitettavaksi laadukkaan hunajan joukkoon.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja