Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan: Johdanto

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Kiinnostuin pakurikäävästä vuonna 2008 kuunnellessani thebestdayever.com -nimiseltä verkkosivustolta lääkinnällisiä sieniä (engl. medicinal mushrooms) käsittelevän haastattelun, jolla David Wolfe puhui eri kääpien positiivisista vaikutuksista mm. immuunijärjestelmämme ja hermostomme toimintaan.

En ollut aiemmin kuullut lääkinnällisten sienten erillisestä kategoriasta ja muistan tutkineeni vielä samana iltana internetistä eri kääpien ja sienten mielenkiintoisia ominaisuuksia aina aamun pikkutunneille asti. Yrttien latinankielisiä nimiä kääntäessäni huomasin nopeasti, että yllättävän monet näistä maailmalla kovassa huudossa olleista sienistä esiintyvät myös omassa ekosysteemissämme. Aasiassa tuhansien vuosien käyttöhistorian ja legendojen kautta hehkutettu Ganoderma lucidum kääntyi lakkakääväksi ja Siperian shamaaneiden arvostama Inonotus obliquus paljastui pakurikääväksi. Hermoston kuntoa parantavana aivoboosterina markkinoitu Hericium erinaceus osoittautui siiliorakkaaksi ja syövän tukihoitojen yhteydessä usein esille noussut Coriolus versicolor tunnettiin Suomessa silkkivyökääpänä.

Mieleeni nousi nopeasti monta kysymystä: Miksi en ollut aiemmin kuullut mitään näistä sienistä? Miten oppisin tunnistamaan ja käyttämään näitä sieniä? Miten voisin mahdollisesti hyötyä kääpien ja muiden lääkinnällisten sienten ominaisuuksista omassa elämässäni?

Tämän jälkeen olen viettänyt lukuisia päiviä samoillen metsissä, hiihtäen upottavissa umpihangissa ja seikkaillen eri ekosysteemeissä ympäri maailmaa – tuijottaen niska kipeänä puiden runkoja. Kääpien tunnistamisesta, keräämisestä ja viljelystä tuli minulle mieluinen harrastus. Mitä enemmän lisäsin lääkinnällisiä sieniä osaksi päivittäistä ruokavaliotani, sitä selkeämmin ymmärsin ja koin, että kyseisten rohdosten kategoria on todennäköisesti yksi parhaista välineistä immuunijärjestelmämme totaaliseen uudelleenkouluttamiseen.

Vuoden 2008 jälkeen olen puhunut pakurin terveysvaikutuksista ja käyttötavoista kymmeniä kertoja maamme isoimmilla TV- ja radiokanavilla sekä antanut aiheesta läjäpäin haastatteluja sanoma- ja aikakausilehtiin. Huomasin nopeasti, että aihealue kiinnostaa suomalaisia poikkeuksellisen paljon.

Sähköpostilaatikkoni alkoi täyttyä kokemuksista ja tarinoista, jotka olivat huomattavasti mielenkiintoisempia kuin perinteiset ”tiputin painoani 20 kg puolessa vuodessa” -tyyppiset palautteet, joita saan jatkuvasti terveellisempään ruokavalioon ja elämäntapoihin siirtyneiltä ihmisiltä.

Nämä palautteet ja kokemukset ovat inspiroineet minua syventymään jatkuvasti enemmän lääkinnällisiä sieniä käsittelevään kirjaallisuuteen ja tutkimuskenttään, tutustumaan huikean mielenkiintoisiin asiantuntijoihin ja tutkijoihin sekä kehittelemään jatkuvasti helpompia ja toimivampia käyttötapoja näiden funktionaalisten sienten hyödyntämiseen.

Vaikka käytännössä kaikki suomalaiset tuntevat metsiemme tyypilliset ruokasienet kuten kantarellin ja herkkusienen, ei kukaan ole maassamme nostanut pinnalle laajemmin ajatusta lääkinnällisten sienten ja kääpien hyödyntämisestä osana päivittäistä ruokavaliota.

Tämän kirjan tavoitteena on tarjota kattava yhteenveto metsiemme helpoimmin tunnistettavasta ja hyödynnettävistä lääkinnällisestä sienestä, pakurikäävästä. Toivon lämpimästi, että tämä kirja lisää pakurin yleistä tunnettavuutta ja stimuloi aiheen laajempaa tieteellistä tutkimusta Suomessa.

Jokainen tämän kirjan fungimentaalinen ajatus on kirjoitettu pakurin vaikutuksen alaisena.

Antoisaa lukukokemusta juuri Sinulle.

Tampereella lokakuussa 2014
jaakko_pakuri_halmetoja

 

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja