Pakurilla on poikkeuksellisen pitkä käyttöhistoria verrattuna mihin tahansa tänä päivänä käyttämäämme ruokaan tai rohdokseen. Sotavuosina tikkateenä käytetty pakuri, Seitsemän Veljestä -kirjan maininnat ja vuosisatojen perinteet venäläisessä kansanlääkinnässä ovat herättäneet mielenkiintoa tätä monille vähemmän tuttua lähimetsiemme aarretta kohtaan. Kun muutama vuosi sitten pakurin myynti kiellettiin rohdoksen ”uuselintarvike” -aseman vuoksi, sai linjaus aikaan massiivisen mediaryöpyn ja jopa mielenosoituksen eduskuntatalon edustalla (11.1.2011). Suomalaiset eivät nielleet purematta naurettavan kuuloista säädöstä, mikä herätti laajaa ja pitkään kestänyttä keskustelua aiheen tiimoilta.
Haluan itse vilpittömästi ja avoimesti kiittää elintarvikkeiden ja rohdoskasvien valvonnasta vastaavia tahoja. Kiitos EU-komissio, EFSA ja Evira, joiden uuselintarvike-kategorisointien ja myyntikieltojen ansiosta tieto pakurista on lisääntynyt koko Suomessa viime vuosina räjähdysmäisesti. Kirjoittaessani tätä kappaletta, kuulen jälleen puhelimitse mielenkiintoisen tarinan leikkauskelvotonta keuhkosyöpää sairastaneelta mieshenkilöltä, joka oli sanut pakurista huomattavan suurta apua sairauteensa. Tarina olisi jäänyt taatusti kuulematta, jos tieto aiheen olemassaolosta ei olisi viime vuosina tavoittanut satojatuhansia ihmisiä – kieltojen ja rajoitusten aikaansaaman laajan mediahuomion avustuksen kautta.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja