Lääkinnällisiä sieniä on yleisesti tutkittu Aasiassa syöpälääkityksen tukihoitona vahvistamaan ja tasapainottamaan immuniteetin toimintaa rankkojen hoitojen aikana. Esimerkiksi silkkivyökäävästä eristettyjä PSK- ja PSP -uutteita määrätään jatkuvasti Japanissa ja Kiinassa leikkausta tai kemoterapiaa vaativien syöpien tutkihoitona, etenkin ruokatorvi-, keuhko-, vatsa-, suolisto- ja rintasyöpätapauksien tukihoidossa. Pakurin mahdollisia kontraindikaatioita lääkeaineiden kanssa on tutkittu vain vähän, mutta yhdisteet näyttäisivät olevan suhteellisen stabiileja ja inerttejä verrattuna suurimpaan osaan muista rohdoskasveista.
Lääkäreiden yleinen linja on usein kieltää ”kaikki luontaistuotteet” haitallisten yhteisvaikutusten riskien vuoksi, mikä on luonut monen mieleen kuvan luontaistuotteiden vaarallisuudesta. Tällä logiikalla näkisin, että sairauden iskiessä ihmisen tulisi syödä pelkästään pillereitä, koska lähtökohtaisesti kaikki syömämme alkuperäinen ruoka on ”luontaistuote”. Käytännössä kaikki ruoat vaikuttavat nimittäin lääkkeiden toimintaan kehossamme, suorasti tai epäsuorasti – toiset enemmän, toiset vähemmän. Monilla rohdoskasveilla ja niistä standardoiduilla uutoksilla on kuitenkin todettu merkittävämpiä lääkinnällisiä vaikutuksia, joilla on selkeitä ja suoria yhteisvaikutuksia useiden lääkeaineiden kanssa. Näiden rohdoskasvien suhteen tutkimustietoa on myös yleensä paremmin saatavilla ja mahdollisista yhteisvaikutuksista jo enemmän infoa.
On kuitenkin huomattavasti todennäköisempää, että haitallisia yhteisvaikutuksia ei esiinny, kuin että niitä esiintyy. Asettaisin itse tämän neutraaliksi tasoksi, josta asioita on hyvä lähteä tarkastelemaan. Yhteisvaikutuksia ei missään nimessä tule ottaa kevyesti, mutta mielestäni aiheen tiimoille on linkitetty aivan liikaa täysin tarpeetonta pelkoa ja varovaisuutta.
New Yorkissa toimiva Memorial Sloan-Kettering Cancer Center on yksi maailman arvostetuimmista syöpäsairaaloista. Sairaalan kotisivuilta löytyy kattava listaus eri rohdoskasvien mahdollisista yhteisvaikutuksista eri lääkeaineiden kanssa. Käytännössä kaikilla ruoka-aineilla ja yrteillä esiintyy yhteisvaikutuksia lääkeaineiden kanssa. Vaikutusten yleisyys ja voimakkuus on kuitenkin kaikista suurin kysymysmerkki, koska tutkimuksia on suoritettu huomattavan vähän.
Pakuria ei ole tutkittu juurikaan ihmisillä, mutta teoreettisesti pakuri saattaa ehkäistä ainakin veren hyytymistä ja lisätä tätä kautta verenvuodon riskiä. Pakurilla voi myös olla yhteisvaikutuksia tulehdusta rauhoittavien, antioksidantteina toimivien, kolesterolia tai verensokeria alentavien sekä immuniteettiä säätelevien yrttien, ruokien ja lisäravinteiden kanssa. Pakuri voi laskea verensokeria ja nostaa insulinitasoja. Etenkin diabeetikoiden ja alhaiseen verensokeriin taipuvaisten ihmisten on hyvä huomioida tämä. Sekä tietenkin ihmisten, jotka käyttävät verensokeriin vaikuttavia lääkkeitä, lisäravinteita, yrttejä tai ruokia.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja