Paraneminen astmasta oli kuin ihme

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

parantuminen_astmastaVastaanotolle syyskuussa 1995 tuli 61-vuotias mies. Syksyllä 1980 hän alkoi tuntea hengenahdistusta erityistilanteissa, kuten ylämäkeä kulkiessa, nopeimmissa liikkeissä tai tuulisella ilmalla. Keväällä 1981 todettiin astma. Potilas käytti astmalääkitystä vuoden verran, jolloin oireet loppuivat. Hän pärjäsi hyvin vuoteen 1988, kunnes siirtyi töihin verstaalle, jossa oli puupölyä. Astmaoireet alkoivat ilmeisesti pölyn ärsyttäminä. Hoitona määrätty lääke auttoi, mutta sitä seurasi kolme terveydellisesti selvästi huonompaa vuotta.

Potilalla oli ollut poskiontelotulehduksia 1980-luvun alusta lähtien. Ensimmäinen polyyppileikkaus tehtiin vuonna 1985. Tilanne oli parempi kolmisen vuotta. Oireina olivat nenähengityksen vaikeudet ja jatkuva nuha. Myöhemmin polyyppejä poistettiin kolmena vuonna.

Potilaalla oli ollut runsaasti oireita, joita provosoivat mm. tuuli, pakkanen, siitepöly ja työelämän pöly. Potilas jäi varhennetulle sairaseläkkeelle 1994.

Terveenä ollessaan potilas oli harrastanut liikuntaa, mutta 1990-luvun alusta lähtien hän ei enää pystynyt juurikaan lenkkeilemään; hengenahdistus pysäytti. Vaivat helpottivat hieman eläkkeelle jäätyä, mutta oireet lievenivät hitaasti.

Määräsin peruslääkkeet ja ravitsemustilaa selvittävät tutkimukset. Niissä todettiin, että mangaanin, beetakaroteenin ja B6-vitamiinin taseet olivat matalia. Myös sinkin, seleenin, ubikinonin ja B1-vitamiinin taseet olivat selvästi alle tavoitteiden. Rasvahappoanalyysissä todettiin paljon tyydyttyneitä rasvahappoja ja matalat omega-3-sarjan rasvahappojen osuudet.

Kolmen viikon kuluttua potilaan rintakehän ahtauden tunne helpotti ja liikkuminen oli helpompaa. Sen jälkeen olo parani tasaisesti viikko viikolta. Hengenahdistus väheni ja fyysiset suoritukset sujuivat paljon helpommin kuin aikaisemmin.

Seuraavalla vastaanotolla talvella 1996 potilas kertoi, että paraneminen oli jatkunut. Hän pystyi vähentämään perinteistä lääkitystä kolmannekseen. Ahdistus ja liman tulo olivat kutakuinkin loppuneet. Hän pystyi lenkkeilemään 10–15 kilometriä päivittäin. Hän kesti myös pakkasilmoja.

Potilas kertoi, että hoitotulos tuntui ihmeeltä. Hän vertasi vointiaan kahta vuotta aikaisempaan, jolloin oireita oli jatkuvasti ja hän joutui käyttämään usein kortisonikuureja.

Myös seuraavan vuoden aikana potilaan yleisterveys parani entisestään. Astman lääkitystarvetta ei juurikaan enää ollut. Poskiontelotulehdus ja nenäoireet olivat kuitenkin jatkuneet, joten leikkauksessa puhdistettiin poskiontelot. Sovittiin, että tukilääkitystä jatkettaisiin, koska tilanne oli niin paljon parempi kuin aiemmin.

Vastaanotolla keväällä 1998 ilmeni, että vointi oli edelleen parantunut. Astmalääkkeiden tarve oli yhä vähentynyt ja poskiontelo-oireet olivat loppuneet. Seuraavan vuoden aikana tilanne pysyi varsin vakaana, mutta limaneritys väheni vielä entisestään. Fyysinen kunto oli hyvä. Potilas arvioi, että ilman tukilääkityshoitoa hän saattaisi olla jo kuollut.

Potilas kävi vastaanotoillani vuoden parin välein, ja suuria muutoksia terveydessä ei tapahtunut. Infektioita oli harvoin, samoin astmakohtauksia. Silloin tällöin hän tarvitsi muutaman päivän pituisia kortisonikuureja. Hengitysteho parani yhä. Poskiontelo-oireet eivät uusiutuneet. Hän kertoi huuhtelevansa nenäontelot suolavedellä päivittäin.

Pitkällä aikavälillä, noin 15 vuoden ajan jatkunut tukilääkitys osoitti tehonsa ja voimansa. Potilas oli edelleen mainiossa kunnossa. Runsaan 1 000 euron eläkkeellä potilas pystyi kustantamaan tukilääkityksen, joka piti hänet elossa ja elämänlaadun korkeana.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola