Paranemistapauksia – Vatsa- ja suolistovaivat kuriin, osa 2

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Ravitsemushoidon alkuvaikutuksia

Vastaanotto lokakuussa 2007

Potilas huomasi jo ensimmäisellä lääkitysviikolla piristyneensä. Siitä lähtien hänelle ei tullutkaan entiseen tapaan väsymyspäiviä. Kun tukilääkitys oli jatkunut kuukauden, potilaan mielestä vireystaso oli noussut ”ihan älyttömästi”. Siihen kuitenkin saattoi toisinaan liittyä sydämen tykytystä ja tunnetta siitä, että elimistö jotenkin ”jarruttelisi”.

Suoliston toiminta muuttui oikeaan suuntaan, sillä pitkään jatkunut harmaan vihertävä uloste muuttui 20 lääkityspäivän kohdalla ruskeaksi. Tässä vaiheessa löysävatsaisuus, ripuli ja ilmavaivat olivat vähentyneet. Ilmavaivoja oli edelleen, mutta ei häiritsevästi. Ruumiinpaino oli kääntynyt lievään nousuun, vajaan kilon verran. Vatsaoireet selvästi vähentyivät. Paineen tunne suolistossa ja siihen liittyvä epämiellyttävä olo olivat suureksi osaksi hävinneet, ehkä 10 % vaivasta oli jäljellä.

Tällä vastaanotolla täydennettiin lääkitysohjelmaa lisäämällä mukaan beetakaroteeni, A-vitamiini, B2 + B5 + foolihappo ja biotiini -vitamiini- yhdistelmä apteekin valmistama), magnesium, sinkki, kupari ja D-vitamiini sekä ubikinoni ja pellavansiemenöljy.

Vastaanotto joulukuussa 2007

Edellisen käynnin jälkeen tukilääkitys oli sujunut hyvin. Vatsavaivat ovat selkeästi vähentyneet. Antioksidantteja hän on käyttänyt reseptien mukaisesti varsin tarkasti. Eräs niistä, keskivahva B-vitamiinivalmiste oli saattanut aiheuttaa sivuvaikutuksena huonoa oloa päässä. Kun potilas oli jättänyt sen pois pari kertaa, huonoa oloa ei tullut. Suosittelin kokeilua pienentää annos 1⁄2 tablettia päivässä tai yksi tabletti joka toinen päivä.

Ruokailun jälkeen suolistoon oli muodostunut ilmaa. Vaikka sen aiheuttama häiriö ei ollut kovinkaan suuri, hänellä oli jäänyt epäily, että lievien oireiden taustalla saattaisi olla rytmihäiriöitä. Kliinisessä tutkimuksessa vastaanotolla sellaisia ei todettu.

Todennäköisesti elimistössä tapahtuu edelleen selkeää ikääntymis- ja rappeutumisvaurioiden korjaantumista, ja odotan, että terveydentila saattaa kohentua, kun tukilääkitys jatkuu pitempään. Suosittelin, että teen puoleksi vuodeksi tukilääkitysohjelman, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.

Mitä tulee ärtyvän suolen oireyhtymään, mielestäni nykytilanne oli jo varsin hyvä ottaen huomioon kymmenen vuotta jatkuneen oireiston ja hänelle kehittyneen divertikuloosin eli umpipussitaudin. Tällä vastaanotolla otettiin muutamia seurantamittauksia, joista lähetän vastauskirjeen tavalliseen tapaan. Siinä otetaan huomioon lääkitysohjelmaan tarvittavat muutokset.

Ravitsemushoidon myöhemmistä vaiheista

Vastaanotto kesäkuussa 2008

Alkuvuodesta potilaan elimistö kävi läpi häiriöprosessia. Hänellä oli ollut lievempiä psyykkisiä oireita pitempään. Ne lisääntyivät syksystä 2007 lähtien eli siis jo ennen hakeutumista antioksidanttihoitoon. Psyykeen vaikuttava lääke auttoi ja paransi unen laatua. Ravitsemuslääkitys tarkistettiin tilanteen mukaiseksi.

Vastaanotto joulukuussa 2008

Potilaalle kuuluu hyvää. Hän oli jatkanut ravitsemushoitoa ohjelman mukaisesti. Infektioita ei ole ollut. Myös rytmihäiriötuntemukset ovat loppuneet. Suolistovaivat ovat entisestään selvästi vähentyneet. Hoitavana lääkärinä totesin, että edellisen käynnin jälkeen potilaassa oli tapahtunut suorastaan hämmästyttävä tervehtyminen. Ulkonäkö oli muuttunut terveeksi ja hän on selvästi vapautuneen oloinen. Hermoston ja psyyken oireita hänellä ei ole ollut kesän 2008 jälkeen.

Pohdinta

Ravitsemushoitoprojekti on kestänyt noin 15 kuukautta. Sen aikana potilaassa oli tapahtunut merkittävä neuropsyykkinen tervehtyminen. Se heijastui potilaan olemukseen vapautuneisuutena. Ennen hoitoon tuloa suolisto-oireet olivat olleet etualalla ja haitanneet elämänlaatua merkittävästi kymmenkunta vuotta. Ravitsemushoidossa keskityttiin suoliston ongelmien hoitoon. Hoitomenestys oli hyvä.

Monet asiantuntijat ovat nykyään sitä mieltä, että somaattisten sairauksien yhteydessä tautiprosessit vaikuttavat usein myös hermoston ja psyyken alueella. Pitkään jatkuneen somaattisen sairauden rinnalla tulee hoitaa myös mielenterveyttä. Elämäntavat, hapetusstressi, ärtyvä suoli, somaattiset sairaudet ja mielenterveyden häiriöt ovat samaa hoitokokonaisuutta.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja, on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

Biomedin lisäetu Terveyssivut.fi lukijoille!

Uuden terveyssivut.fi sivuston kunniaksi –15 % alennus alekoodilla TERVEYSSIVUT koko Biomedin terveystuotteiden valikoimasta!

Tilaa esimerkiksi markkinoiden vahvin ja puhtain kurkumiinivalmiste, lisäaineettomat D-vitamiinitipat tai kotimainen poron Luuliemijauhe nopealla toimituksella netistä.

Lunasta etusi ja tilaa tästä>>

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola