Parhaita C-vitamiinin lähteitä

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Kotimaiset

  • Lehtien silmut (esim. omenapuun ja punaherukoiden)
  • Ruusunmarja
  • Tyrni
  • Mustaherukka

Ulkomaiset

  • Kakadu (Terminalia ferdinandiana)
  • Camu camu (Myrciaria dubia)
  • Acerola (Malpighia emarginata)
  • Amla (Phyllanthus emblica)

Ylivoimaisesti paras ja halvin tapa luonnollisten C-vitamiinin lähteiden hyödyntämiseen on kotimaisten ruusunmarjojen massiivinen kerääminen syksyisin. Ruusunmarjat sisältävän noin 8 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin tyrnimarjat ja moni jättää nämä ravinnepommit hyödyntämättä lähinnä niiden sisältämien kovien siementen vuoksi. Isot ja helposti kerättävät marjat on kuitenkin helppo kuivattaa matalissa lämpötiloissa ja murskata jauheeksi isoa morttelia käyttäen. Tämän jälkeen siemenet voi siivilöidä pois tiheäsilmäistä siivilää hyödyntäen. Näin jokainen voi valmistaa puoli-ilmaiseksi oman C-vitamiinijauheensa talvea varten. Säilö jauhe kuivaan, valolta suojattuun paikkaan, koska valo hapettaa osaltaan monia marjojen tehoaineita (esim. karotenoideja).

Lääkinnällisten sienten tapaan myös marjojen yhteiskäyttö tehostaa todennäköisesti useiden hyödyllisten ravinteiden vaikutusta. Ainakin marjojen sisältämät fenoliset yhdisteet (väripigmentit) tehostavat toistensa antioksidanttista vaikutusta ja tykkään itse yhdistellä ruusunmarjajauheeseen useita muita kotimaiseia marjajauheita, hakemalla mahdollisimman laajaa spektriä eri väripigmenttejä. Yhdistämällä esimerkiksi ruusumarjan, marja-aronian, karpalon ja pakurin sisältämät eriväriset antioksidanttiyhdisteet saadaan elimistölle tarjottua laaja-alainen ja kokonaisvaltainen vaikutusten yhdistelmä. Yhdistelyn sivuvaikutuksena elimistöömme päätyy tietenkin myös läjäpäin tarpeellisia vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä uniikkeja kasviravinteita.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja