Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Pellavansiemenen pintakuoren alla, aivan ulkopinnalla, on runsas limasolukerros. Pellavansiemenen kuiduista noin kolmasosa on liukoisia ja ne sijaitsevat tässä kerroksessa. Ne sisältävät polysakkarideja, jotka imevät itseensä tehokkaasti vettä ja turpoavat muodostaen limaa eli musiinia.
Limaa saadaan, kun kokonaisia pellavansiemeniä pidetään lämpimässä vedessä 2–5 tuntia. Pellavansiemenrouheesta muodostuu limaa lämpimässä vedessä noin 10–20 minuutissa. Siemenet turpoavat vähintään 8-kertaiseen tilavuuteen. Korkea limapitoisuus saadaan, kun veden ja siemenen suhde on 13/1.
Lima-aineet suojelevat mahasuolikanavan pintakerrosta eli epiteeliä. Liukenevat kuidut ovat suolen normaalille bakteerikasvustolle hyvää ravintoa. Ne mahdollistavat hyvälaatuisten bakteerien kasvun lisääntymisen edistäen suoliston terveyttä. Pellavansiemenrouheen kuiduista kaksi kolmasosaa on liukenemattomia. Ne voivat sitoa suolen sisällä itseensä vettä ja yhdessä lima-aineiden kanssa lisätä paksusuolen sisältöä. Ulostusmassan suuretessa paksusuolen limakalvo aistii laajenemisen ja laukaisee ulostusrefleksin. Kyseessä on ns. bulk-laksatiivinen vaikutus. Päinvastoin kuin kontaktilaksatiiva suolen sisältöä lisäävät bulk-laksatiivit eivät häiritse suolen sisällön mineraalitasapainoa. Pellavansiemenrouhe lisää lievästi suolen motorista toimintaa.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola