Pitkäaikaiset vatsakivut loppuivat

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Seuranta-aika neljä kuukautta.

Vastaanotto joulukuussa 2008

Vuonna 1980 syntyneen potilaan suolisto-oireet alkoivat noin 18– 19 vuoden iässä. Oireet lisääntyivät huomattavasti vuoden 2000 jälkeen. Oireena on ollut löysävatsaisuutta, ilmavaivoja, vatsan pömpötystä ja alavatsakipuja etenkin oikealla puolella. Hän kävi hiivasyndromaa hoitavan lääkärin vastaanotolla vuonna 2004. Lääkärin mukaan kyseessä oli hiivasienen ylikasvu suolistossa. Lääkitykseen kuului hiiva-antibiootti -valmiste sekä jauheen muodossa oleva ravintovalmiste. Silloin oireet helpottivat selvästi noin 2 viikossa. Takapakki tuli noin 4 kuukauden kuluttua.

Noin 25 vuoden ikäisenä potilas lopetti maitotuotteiden ja gluteeniviljojen käytön. Dieettimuutos oli aluksi eduksi. Siitä huolimatta huonoa oloa ja ripulia oli varsinkin aamupäivisin. Iltapäivisin olo oli toisinaan parempi. Tähystys- ja kuvantamistutkimuksissa ei ole tullut esille erityistä.

Noin kahden vuoden aikana suolisto-oireet ovat vaihdelleet, mutta vuosi vuodelta lisääntyneet. Esitietojen perusteella potilaalla on ollut ärtyvän suolen oireyhtymä noin 10 vuotta. ”Hiivasyndrooman” hoidosta hiiva-antibiooteilla oli hyötyä muutamaksi kuukaudeksi. Aktiivinen itselääkintä luonnonlääkkeillä ei muuttanut tautiprosessin suuntaa. Kiusallinen virtsaputkioireyhtymä alkoi elokuussa 2006. Yleiset säryt alkoivat 2000-luvun alussa. Fibromyalgian diagnoosin teki sairaalalääkäri vuonna 2002.

Potilas oli yrittänyt hoitaa itseään luonnonlääkkeillä vuodesta 2004 lähtien.

Arvio ja suunnitelma

Potilaalla on ärtyvän suolen oireyhtymä sekä virtsaputkioireyhtymään viittaava oireisto.

Suosittelin, että viivyttelemättä aloitetaan systemaattinen laaja-alainen tukilääkitys tavoitteena ongelmallisen ärtyvän suolen oireyhtymän ja virtsaputkioireyhtymän rauhoittuminen. Kliinisen kokemuksen perusteella valitsin aloituslääkkeet. Ensimmäiseksi aloitettiin ruotsalainen luonnonlääke virtsaamisvaivoihin. Parin päivän päästä aloitettiin vahva eläinlesitiinivalmiste, neljän vihervalmisteen yhdistelmä sekä marjainen pellavansiemenrouhevalmiste. Neljäntenä päivänä aloitettiin piihapposelluloosageeli, kuudentena greipinsiemeöljyvalmiste ja kahdeksantena päivänä probiootti-pussi (sisältää 100 miljardia mikrokapseloitua maitohappobakteeria), jonka jälkeen probioottilääkitystä jatkettiin probiootti-valmisteella, jossa on 24 miljardia probioottia / kapseli. Lisäksi aloitusohjelmaan valittiin C-vitamiini sekä seleeni-kurkumiini-resveratrolivalmiste. Varsinaiset mittauksiin perustuvat ravintolisät oli tarkoitus määrätä vastaanotolla noin kuukauden kuluttua.

Laboratorio

Pienoisravintotekijöiden tasemittauksissa todettiin, että ubikinonin ja D-vitamiinin taseet olivat huomattavan matalia. Kohtalaisesti alle tavoitetasojen olevia mittausarvoja oli A-vitamiinin, E- vitamiinin, sinkin ja seleenin ja kuparin mittauksissa. Myös B1-, B2- ja B6-vitamiinin taseet olivat matalia. Rasvahappoanalyysissä todettiin, että erityisesti alfalinoleenihappo (ALA) oli matala, mutta myös muut omega-3-sarjan rasvahapot EPA ja DHA olivat melko matalia. Tärkeä rasvahappo GLA oli matala, joten helokkivalmiste oli syytä ottaa käyttöön

Tukilääkityksen alkuvaikutuksia

Vastaanotto tammikuussa 2009

Ruotsin markkinoilla oleva siitepölyvalmiste (Sanaxeen) helpotti virtsaputkioireita. Vahvan eläinlesitiinin ja neljän vihervalmisteen yhdistelmän käytön aikana olo parani parissa päivässä. Runsaan viikon kuluttua olo tuntui tosi hyvältä. Koska potilaalla oli ärtyvän suolen oireita, olin määrännyt maitohappobakteerivalmistetta, joka sisältää 100 miljardia mikrokapseloitua probioottibakteeria. Aluksi tuli ilman muodostusta suolistoon ja uloste meni entistä löysemmäksi, ulostuskertoja oli 5-6 vuorokaudessa. Kun hän otti probioottiannospussin puolikkaan päivittäin, se vähensi oireita ja viikon kuluttua vatsaoireet olivat ohitse. Sen jälkeen suolistossa on ollut hyvä tilanne. Lääkitys on jatkunut probiootti-valmisteella, joka sisältää 24 miljardia probioottibakteeria/kapseli.

Arvio ja suunnitelma

Potilas on tullut vajaassa kuukaudessa lähes oireettomaksi pitkäaikaisista vaivoistaan. Niinpä aloitusohjelmaan kuuluneet ravintolisät ovat sellaisia, joita toistaiseksi on syytä jatkaa.

Mittaustietojen valossa täydennän tukilääkitystä lisäämällä ohjelmaan A-vitamiinin, E-vitamiinin, keskivahvan B-vitamiinitabletin, kalanmaksaöljyn, apteekin valmistaman neljän B-vitamiinivalmisteen (foolihappo, biotiini, B5- ja B2-vitamiinit), magnesium-, sinkki- ja kuparivalmisteet sekä D-vitamiinia ja natriumseleniittiä sisältävän valmisteen, ubikinonin, helokkivalmisteen ja pellavansiemenöljyä 15 ml/ päivä. Lääkitysohjelma laadittiin noin 3 kuukaudeksi. Silloin on syytä tehdä kontrollikäynti ja arvioida tilanne uudelleen tukilääkityksen myöhemmät vaikutukset

Vastaanotto huhtikuussa 2009

Tukilääkitys on jatkunut reseptien annosten mukaisesti, ja täydentävät valmisteet ovat sopineet hyvin. Viime käynnillä kunto oli jo aika hyvä. Sen jälkeen olo on edelleen kohentunut. Virtsaputkioireilu loppui parissa viikossa ja suurin piirtein samassa ajassa myös fibromyalgiset säryt. Potilas toteaa olevansa terve. Hän jaksaa paljon paremmin kuin moniin vuosiin. Suolisto toimii hyvin. Joskus jokin hieman sopimaton ruoka voi aiheuttaa lievää vaivan tunnetta. Fyysiset voimat ovat hyvät. Vaikka olisi aktiivista toimintaa koko päivän, väsähtämisiä ei ole tullut.

Pohdinta

Potilaan terveydessä oli tapahtunut raju heikkeneminen noin 8 vuotta sitten. Nyt, kun hän on lähes terve, hän harmittelee sitä, ettei hakeutunut aikaisemmin ravitsemushoitoihin.

Sairastelun taustalla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Ruoansulatuskanavan tautitapahtumien lisäksi siihen on liittynyt usean muun elinjärjestelmän toimintahäiriöitä ja vaurioitumisia kuten esimerkiksi fibromyalgia. Samalla potilaan yleiskunto on alkanut kärsiä pitkäaikaisesta sairastelusta. Ne selittävät potilaan lisääntyvät huononolon tuntemukset.

Taudin synnyn eli patogeneesin pohtiminen on tärkeää hoidon kannalta. Mielestäni hapetusstressi on oikea tieteellinen käsite kuvaamaan potilaan tautitapahtumia. Ärtyvän suolen oireyhtymässä keskeinen tapahtuma on limakalvosolujen vaurioituminen ja hidas/tehoton uusiutuminen. Näissä olosuhteissa limakalvon läpäisevyys usein lisääntyy, jolloin mikrobien ja haitallisten ravintokomponenttien siirtyminen verenkiertoon ja muualle elimistöön laajentavat tautitapahtumia. Useissa herkkärakenteisissa elimissä vauriot käynnistävät tulehduksia. Niiden aiheuttamien välittäjäaineiden lisääntyminen johtaa tilanteeseen, jolloin potilaan monet elinjärjestelmät oireilevat.

Hoitavan lääkärin tulee ymmärtää tautien syntytapahtumat onnistuakseen hoidossa. Tämä potilastapaus osoittaa, että pitkään jatkuneessa sairastelussa on kyse monenlaisista tautiprosesseista.

Looginen johtopäätös on, että hoidossa tarvitaan laajavaikutteinen yksilöllinen ravitsemushoito korjaamaan tautiprosessien taustalla olevia ravitsemushäiriöitä, sammuttamaan tautiprosesseja ja käynnistämään vaurioiden korjausmekanismit.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

Biomedin lisäetu Terveyssivut.fi lukijoille!

Uuden terveyssivut.fi sivuston kunniaksi –15 % alennus alekoodilla TERVEYSSIVUT koko Biomedin terveystuotteiden valikoimasta!

Tilaa esimerkiksi markkinoiden vahvin ja puhtain kurkumiinivalmiste, lisäaineettomat D-vitamiinitipat tai kotimainen poron Luuliemijauhe nopealla toimituksella netistä.

Lunasta etusi ja tilaa tästä>>

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola