PMS-oireet ja estrogeenidominanssi

Ennen kuukautisia voi esiintyä erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka voivat jopa haitata normaalia elämää. PMS-oireet eli ns. premenstruaalioireyhtymä, on yleinen vaiva, jonka syitä ei ole pystytty täysin selvittämään. On esitetty, että eräs taustalla oleva tekijä voisi olla estrogeenidominanssi.

”Estrogeenidominanssi”

Premonopaussin ja perimenopaussin aikana esiintyvien oireiden taustalla saattaakin olla estrogeenin vähäisen määrän sijaan sen liian suuri määrä suhteessa keltarauhashormoniin eli progesteroniin. Tällöin voi esiintyä esimerkiksi pms-oireiden kaltaisia oireita unettomuutta, kuukautiskierto lyhenee, migreeni voi pahentua, mieliala vaihtelee, paino nousee.

Tilanteen taustalla voi olla erilaisia tekijöitä, kuten esimerkiksi

  • elimistö tuottaa estrogeenia normaalisti, mutta keltarauhashormonin tuotanto on vähentynyt. Toisaalta estrogeenin määrä voi olla alentunut, mutta keltarauhashormonin määrä on alentunut suhteessa vielä enemmän
  • elimistön rasvakudoksen määrä on suuri, jolloin estrogeenia tuotetaankin suhteessa runsaammin kuin keltarauhashormonia
    • Elimistöön kertynyt rasva ei siis ole passiivista kudosta, vaan se on erittäin aktiivinen ”elin”, joka tuottaa mm. hormoneja. Ihminen voi ulospäin näyttää hyvinkin hoikalta, mutta hänellä voikin olla liian vähän lihaskudosta suhteessa rasvakudoksen määrään. Puhutaan ”laihoista lihavista”
    • Eli henkilö, jolla on ylipainoa, mutta hyvä lihaskudoksen määrä, voikin olla terveempi kuin hoikka rasvainen henkilö. ”Laiha lihava” voi olla jopa hyvin lähellä esidiabeettista tilaa, joka johtaa lopulta diabeteksen puhkeamiseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Muita mahdollisia syitä estrogeenin ylimäärälle suhteessa progesteroniin voivat olla esimerkiksi

  • estrogeenilääkitys
  • krooninen stressi alentaa progesteronitasoja
  • estrogeenin huono poistuminen elimistöstä (mm. maksan ja suoliston hyvinvoinnin merkitys)
  • ksenoestrogeenit eli ympäristöestrogeenit (mm. kosmetiikan kemikaaleista, muoveista, ympäristömyrkyistä). Ympäristöestrogeeneilla on elimistössä estrogeenin kaltainen vaikutus.

Voimakkaat PMS-oireet saattavat johtua esimerkiksi liikunnan puutteesta, virheellisestä ravinnosta ja patoutuneista tunteista, mutta ne saattavat olla myös merkki sairaudesta. Kysymyksessä voi olla tulehdus tai kasvain synnytyselinten alueella, rakenteellinen muutos kuten laskeuma tai endometrioosi, joka tarkoittaa kohdun limakalvon sairaalloista leviämistä kohdun ulkopuolelle. Kaikissa näissä tapauksissa on hakeuduttava lääkärin hoitoon, joskin luonnonmukaisia hoitokeinoja voidaan käyttää tukihoitona.

Lääkäriin hakeutumista suositellaan myös silloin, kun kuukautiskierto on häiriintynyt, koska lääkäri pystyy selvittämään häiriön syyn. Usein elimellistä syytä ei kuitenkaan löydy, vaan ongelma on hoidettavissa elämäntapamuutoksin ja luonnonmukaisin keinoin.

Kaikkien kuukautisiin liittyvien häiriöiden hoidossa voidaan suositella siitepölyvalmisteita, Gelee Royalia, GLA-valmisteita ja poimulehteä. Epäsäännöllisten ja poisjäävien kuukautisten hoidossa käytetään lisäksi mäkikuismaa (sekä sisäisesti että johannisöljyn muodossa ulkoisesti) sekä rosmariinia ja meiramia. Jos kuukautisten väli on liian lyhyt, suositellaan salviaa. Liian runsaita kuukautisia hoidetaan rätvänällä ja siankärsämöllä. Kuukautisongelmiin on myös kehitetty valmiita yrttiuutesekoituksia.

Joka naisen juomaksi soveltuu myös vadelman- ja mansikanlehtitee. Näillä yrteillä tiedetään olevan kuukautiskiertoa tasapainottava ja synnytyselimiä vahvistava vaikutus. Miedon makunsa vuoksi tee soveltuu hyvin seurustelujuomaksi ja mustan teen korvikkeeksi.

Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi